На 6-и и 8-и септември ще се проведе национален събор „Каяк в бързи води – Струма 2013“

За пета година любители на каяка в бързи води от цялата страна ще се съберат на национален събор „Каяк в бързи води – Струма 2013“. 


Събитието ще се проведе от 6 до 8 септември 2013 г. на река Струма, където този спорт може да се практикува целогодишно, а мястото е предпочитано от всеки любител на бързите води. 


Както всяка година, каякари от София, Пловдив, Стара Загора, Елхово, Варна и др. ще премерят сили на изграденото слаломно трасе. Инициативата е за насърчаване на начинаещите и обмяна на опит между клубовете от страната. През дните на събора се провеждат множество спускания, както и кратки демонстрации на различни техники за управление на каяк. 


Специално внимание ще бъде отделено и на най-малките ентусиасти, които с всяка изминала година увеличават броя си и все по-често се включват в спусканията. 


Надпреварата на специално изграденото за целта слаломно трасе ще се проведе в събота - 7-и септември, след официалното откриване на събора. Вечерта ще се проведе награждаването, което ще бъде придружено с парти.


Националният събор се организира от Българското каяк общество (БКО) и е подкрепено от клубовете по рафтинг. Сдружението организира както курсове за обучение, така и информационни кампании за популяризирането на спорта и реките. 


Единствено по рода си за територията на България, то все по-често взима отношение по наболели въпроси, свързани с поддръжката и експлоатацията на реките ни


Всеки един, който посещава реки и водоеми, знае, че те са огледалото на една държава. Българското каяк общество не може да се примири със ситуацията от последните години и прави всичко възможно за подобряване на условията и запазването на реките. Не малка роля в тази дейност има и националният събор, защото събира всички привърженици от цялата държава и показва, че те не са единици, а голяма група от хора, пръснати по всички крайчета на страната”, се казва още в поканата  на БКО за участие в националния събор „Каяк в бързи води – Струма 2013“.