Ентусиасти предприеха акция за освежаване на Русенския кей

Десетки русенци си осиновиха пейки и паркови градинки на русенския кей, за които да се грижат. Идеята е, повече хора да започнат да полагат грижи за публичните пространства, които не са тяхна собственост, но се ползват от всички.

 

Ако попитате русенец с какво свързва града вероятността да посочи за обект на своята гордост река Дунав и кея е голяма. Бреговата ивица обаче не е най-привлекателното и чисто място. Днес русенци имаха възможност доброволно да почистят част от кея.

 

Ентусиастите се разделиха на групи, като едни събираха боклуци от алеите, други боядисаха пейки и детски площадки. Според участниците, причината да го направят е любовта към природата, любовта към кея на Русе и желанието градът им да бъде чист.

 

Доброволците са категорични, че самосъзнанието се засилва след придобиването на собственост. Затова от днес те ще си имат своя люлка и своя пейка.

 

Осиновяването става лесно. По-трудно е да не се забравя за какво си поел грижа, защото кампанията е безсрочна.

 

Ние даваме пример на всички русенци, на всички граждани, на всички малки деца, които знаете копират поведението на по-възрастните. Искам да насърчим едно отговорно поведение в русенци”, казва Антоанета Николаева.

 

Насърчителният елемент се допълва от специфична валута "Майтрейо", която участниците получиха. Валутата носи името си от санскрит и означава приятел. Сдобилите се с нея ще могат да посещават безплатно определени спортни занимания и да ползват намаления в някои магазини и заведения.

 

Репортер: Олга Василева