Социалното министерство ще разчита на рекорден бюджет за 2014-а

Синдикати, работодатели и управляващи ще обсъдят днес проекто-бюджета за следващата година. Социалните партньори ще прегледат в детайли и парите за държавното обществено осигуряване и за Националната здравноосигурителна каса.

 

Вече стана ясно, че социалното министерство ще разчита на рекорден бюджет за 2014-а. За първи път от 23 години насам ведомството ще получи повече пари от министерствата на отбраната и на вътрешните работи. 

 

Спор през последните дни предизвикаха парите за здраве. В бюджета на Касата е заложено 100 милиона лева от приходите да бъдат блокирани като резерв. В същото време се намаляват парите предвидени за болниците със 100 милиона спрямо тазгодишните суми. Важно е да отбележим, че заради недостиг тази година болните ще трябва да доплащат през последните месеци. Според експерти, ако се отрежат още 100 милиона, ще се стигне до катастрофа.

 

Очакванията от Бюджет 2014 са за ръст на икономиката от близо 2 на сто. Заложените приходи в хазната са 31 милиарда лева. Дефицитът се очаква да бъде около 2 процента.

 

Социалните партньори ще обсъдят и увеличаването на минималната работна заплата на 340 лева и 3-процентното повишаване на пенсиите.

 

Толкова ще станат и майчинските, а детските се увеличават само за второ дете от 35 на 50 лева. Очаква се синдикатите да пердложат заложените средства за увеличения за помощи за деца да не се изплащат като пари, а семейства да получават ваучери за водене на детето на детска градина например.