Пулмологът д-р Асен Янев в „На кафе”

Когато изпитваме умора, отпадналост и липса на жизнен тонус през есента, причината най-често е спад в имунитета. В „На кафе” пулмологът д-р Асен Янев обясни, че в тези случаи става въпрос за синдром на хроничната умора. Той се характеризира с безпричинна постоянна умора, която стига до изтощение и не се подобрява след почивка. Физическата или умствената дейност я влошават. 

Теориите за произхода на това заболяване са две. Според едната причината за заболяването са два конкретни вируса, а според другата – често повтарящият се стрес. „Този синдром е разчетен като грипа на младите кариеристи”, обясни д-р Янев.

Официалната медицина не предлага лабораторни изследвания, които да диагностицират симптоми като умора, загуба на тонус и липса на концентрация. Някои от нетрадиционните варианти за това бяха представени в „На кафе”. Д-р Янев обясни, че лечението на синдрома трябва да е комплексно и са необходими промени в начина на живот, храненето, физическата активност. На помощ тук идва и комбинацията от котешки нокът, пау д’арко, мака и мате.

Целия разговор гледайте във видеото.