Репортерът Николай Василковски и операторът Владислав Топчиев за Темата на Нова от 19.30

В Темата на Нова от 19.30 ч. тази вечер репортерът Николай Василковски и операторът Владислав Топчиев представят „Двете лица на толерантността в Кувейт”.

„Неслучайно сме нарекли филма „Две лица”. От една страна, познаваме Кувeйт като относително свободна държава и това действително е така. От друга обаче, има ограничения като контрол върху книгопечатането, върху търговията, дистрибуцията с музикални албуми. Трудно е да се вземе разрешително за концерт”, разказа в „Събуди се” журналистът Николай Василковски.

Екипът се срещна с хора, които се занимават с изкуство и най-често поемат ударите на цензурата. Адел е наполовина руснак, наполовина кувейтец. Китарист е в група, която изпълнява предимно кавъри на известни парчета. В бандата са още един сърбин, един арменец и две момичета от Филипините.

Да направиш концерт в Кувейт или да свириш на публично място е почти невъзможно, разказват музикантите. Те твърдят, че не е ясно кой точно определя правилата. Редът постоянно се променял в зависимост от това кой е на власт. Да обвиниш държавата с най-много потребители в Twitter в цензура изглежда почти абсурдно. Какво още разказаха Николай Василковски и Владислав Топчиев в „Събуди се” вижте във видеото тук.

Целия материал гледайте от 19.30 ч. тази вечер в Темата на Нова.