Разговор с Дарина Сарелска, директор Новини и актуални предавания в Нова

Честни, безпристрастни новини - в услуга на зрителите, а не на политиците и институциите. Такова е лицето на Новините на Нова, което ще видите и в деня на евроизборите – 25 май. Как телевизията ще отрази вота и защо е важно „Кой в Европа?”, ще разберете от интервюто с Дарина Сарелска, директор Новини и актуални предавания в Нова.

На 25 май Европа ще избира своя нов парламент. Как Нова телевизия ще отразява случващото се в изборния ден? 
В този вот целта на Нова е да бъде „телевизията за избори”. Имаме специална програма през целия 25 май, която ангажира всичките ни утвърдени лица. Репортерите на Нова ще следят изборния ден на живо от София, Брюксел и други горещи точки в цялата страна. Мира Иванова и Милен Цветков, заедно с екипите на Новините, ще държат зрителите ни информирани през целия ден. Вечерната ни програма е в ръцете на Ани Цолова и Виктор Николаев - лица, които отдавна са синоним за политика, анализи, коментари и… избори. Събитието е важно за хората и нашата програма ще му отдаде необходимото време.

На какви гости ще разчитате в коментарното студио? 
Разбира се, гостите са малко или много предвидими, но не докрай и не съвсем. Затова ще запазя в тайна тази информация от кухнята. Поне засега. Но за зрителите ни ще е интересно да знаят, че в ролята на коментатори един до друг ще седнат Люба Кулезич и Сашо Диков. След това Сашо е обещал да бъде нашият „специален пратеник”. Стажанта ще броди из кулоарите на НДК, за да изненадва политиците с въпросите, които всички останали си мислят, но никога не задават на глас.

Чувствате ли се като европосланик за българските зрители? 
Не, нямаме такава мисия. Ние сме професионална организация, която няма за цел да пропагандира каквато и да е идеология. Нашата работа е да информираме - правим го балансирано и честно и това за мен е най-важното. Ако имаме някаква кауза в случая, то тя е да кажем, че изборите са важни. Че да избираш е важно. Защото като че ли политиците този път нямаха чак такава амбиция да изкарат повече хора пред урните - работи се с твърдите ядра и сигурните бройки и евентуално масово гласуване може и да обърка сметките. Затова смятаме, че като журналисти сме длъжни да дадем глас за избора да избираш - правим го с нашата кампания в „Здравей България“ - там събрахме много приятна група негласуващи, които ще се опитаме да убедим да пуснат своя глас в неделя. „Убеждаването“ ще показваме на живо по телевизията, а дали ще е успешно, ще проследим с репортерски екип в деня на вота. 

Цялото интервю на Анелия Тодорова с Дарина Сарелска четете в NovaNews.bg тук.