Данаил Глишев разказва за съдбата на владетеля и останките му днес от 19.30 ч. в Темата на Нова

Тази година се навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил - един от най-забележителните средновековни владетели на България. Тази вечер в Темата на Нова репортерът Данаил Глишев тръгва на пътешествие по последните стъпки на Самуил между остров Свети Ахил, Солун и София.

През 1969 година гръцкият археолог Николаос Муцопулос открива четири богати средновековни погребения, докато прави разкопки в базиликата „Св. Ахилий” на едноименния остров в Преспанското езеро. Ученият стига до заключението, че в един от саркофазите е погребан българския владетел цар Самуил, а в другите са намерили покой неговият племенник Иван Владислав, зет му Иван Владимир и синът му Гаврил Радомир. Оттогава костите на цар Самуил са изложени в Солун. През последните години се заражда инициатива останките на българския владетел да бъдат погребани по християнски на родна земя.

1000 години след смъртта му историята на Самуил все още вълнува умовете и сърцата на българите. Каква ще бъде съдбата на неговите останки, ще разберем от репортера Данаил Глишев в Темата на Нова след централната емисия Новини в 19.30 ч.