Данаил Глишев разказва от първо лице за терора в Париж тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова

Терористичната атака срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо” в Париж и последвалата я криза със заложници промени Франция и Европа. След убийствена обсада френските спецчасти обезвредиха терористите. Има невинни жертви и избягал терорист.

 Репортерът на Нова Данаил Глишев, който се завърна от епицентъра на кризата в Париж, разказва от първо лице за последните инфарктни дни тази вечер то 19.30 ч. в Темата на Нова. Журналистът е събрал впечатленията си в един филм за войната на моливите срещу калашниците, смехът срещу страхът, свободата срещу фанатизма. Всички събития са преучпени през емоциите на хората. Ще видим „срещи с хора, които са уплашени и хора, които отказват да бъдат уплашени”, които ще ни предадат атмосферата във френската столица в момента, разкрива Данаил Глишев.

„Случилото се през последните няколко дни беше тотален шок за една нация, която ни учи на демокрация и е еталон на либералността", разказа Глишев тази сутрин в „Събуди се”. „Специфика на Франция е, че там не съществуват малцинства. Те не могат да делят хората. Тук ще е проблем, ако една част искат друго и не желаят френския начин на живот. Има хора, които казват: „Аз не съм Шарли”, изтъкна Глишев.

По думите му, Франция е богата и подготвена държава, а реакцията на френската полиция е била светкавична и адекватна. Той поясни, че когато се е случило нападението срещу кашерния магазин, парижката полиция е получила още четири сигнала и е действала на общо пет места.

 „Противоречивите съобщения на медиите за местонахождението на терористите и разминаването в данните бяха породени от умишлено подвеждане от страна на полицията, което беше част от стратегията за залавяне на нападателите", поясни журналистът.

Какво остана скрито от широката публика по време на кризата и как Франция преодолява шока от терористичната атака, ще разкаже Данаил Глишев тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова.