Отговор на въпроса търси репортера Ева Костова от 19.30 ч. в Темата на Нова

Защо жертвите на комунизма в Белене тънат в забрава? Тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова репортерът Ева Костова търси отговор на този въпрос и разказва за лагерите на смъртта у нас, за Белене, за паметта.

На територията на България е имало около 45 или 50 лагера на смъртта. Не се знаят и убитите без съд и присъда. Има една много голяма ножица между минималния брой от 18 000 и максималния, който историците споменават 30 000, коментира Христо Христов, автор на сайт за престъпленията на Държавна сигурност. 

Докато костите на десетките хиляди жертви гният под краката ни, ние все още не питаме и не говорим, а децата ни не знаят за тях. В учебниците на нашите деца, тези жертви липсват. Музеи също няма. Факти, които силно разтърсили италианския свещеник Паоло Кортези, който живее в Белене от 4 години. Той планира да изгради парк-мемориал, който да разказва за всичко, което се е случвало в лагера в Белене. „Надяваме се края на май месец да изчистим с доброволците, а след това да обявим един национален конкурс за млади архитекти, които да проектират парк-мемориала”, обясни отец Паоло.

Още  истории на оцелелите от лагерите на смъртта, технологията на злото и липсата на памет Ева Костова ще разказже от 19.30 ч. в Темата на Нова.