Отговора ще научим от Николай Барулов тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова

Българската толерантност е нещо, което приемаме като аксиома. Но през последните години все по-често виждаме свидетелства за надигаща се ксенофобия и расизъм у нас. Мнозина наши сънародници с различен цвят на кожата напускат България заради негативното отношение към тях. Кореспондентът  на Нова в Лондон Николай Барулов ще разкаже историята на тези от тях, които са потърсили по-добър живот във Великобритания, тази вечер от 19.30 ч. по Нова.

„Проблемът е, че по-голямата част от българите са расисти”, споделя Ана Бакари. Ана е българка, но проблемите за нея започват, когато се омъжва за танзаниеца Алекс. Двамата се сблъскват с негативното отношение на околните, което често намира изражение в обиди и нападки. Подобни спомени от България пази и 27-годишният Дънди, който също е дете от смесен брак между българка и мозамбиец. Споделя, че когато е бил малък, е мечтаел да живее в Африка заради лошото отношение на своите съученици. 

Според проучване на „Вашингтон поуст” Албания, България и Молдова са сред най-расистки настроените страни в Европа. Затова не е чудно, че Дънди и семейството на Ана и Алекс решават да потърсят по-добро бъдеще в привидно толерантната Великобритания.

Но дали техните очаквания за живота и отношението на местните хора са съвпаднали с реалността? Ще ни разкаже Николай Барулов тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова.