Конкурсът е отворен за добрите социални бизнес идеи на 2015 г.

Вече започна приемането на кандидатури във второто издание на изключително успешния конкурс за социални предприемачи ПРОМЯНАТА на фондация Reach for Change и Нова Броудкастинг Груп. Заявките се подават на сайта на ПРОМЯНАТА тук до 30 юни, включително. Конкурсът е отворен както за нестопански организации, така и за отделни граждани, които имат идея как да подобрят живота на децата в България. 

Посланикът на социалната инициатива Ани Салич представи новостите в конкурса през 2015 г. на специално събитие пред медии, партньори и експерти от неправителствения сектори и от предприемаческата общност в България. През настоящата година ПРОМЯНАТА отново ще има петима финалисти, които ще получат финансиране и едногодишна подкрепа от програмата, но този път ще има и по-широк кръг от 20 социални предприемачи, които ще получат обучения и консултации в процеса на кандидатстване, за да развият своите социални бизнес идеи преди финалната селекция. Другата новост е, че ПРОМЯНАТА ще има два тематични приоритета „Образование” и „Нови технологии за социална промяна”.

„Искаме да дадем по-голям шанс на повече хора, за да не изпуснем някоя добра идея. Вярвам в ПРОМЯНАТА и знам, че можем да направим нещата още по-добре тази година, защото всички ние имаме нужда от повече добри дела и новини”, така Ани Салич коментира новите моменти в програмата.         

По време на събитието представители на ключови неправителствени организации изразиха подкрепата си и пожелаха на ПРОМЯНАТА да продължава напред и да се мултиплицира. В отговор Юрий Вълковски, представител на фондация Reach for Change, сподели: „Страхотно е, че имаме толкова много партньори и отворени врати. Това ми дава увереност, че правим нещо наистина значимо, нещо с бъдеще.”

Инициативата ПРОМЯНАТА стартира в България през 2014 г. Тя има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи. През изминалата година в конкурса кандидатстваха 212 проекта, а големите победители Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов вече реализират идеята си за ИТ център и безплатни курсове за млади програмисти във Враца. Освен тях още четирима социални предприемачи от София, Пловдив и Варна получиха финансиране, менторска подкрепа и обучения. И през тази година Нова Броудкастинг Груп продължава активната си подкрепа на програмата с широко медийно отразяване и експертни бизнес консултации на проектите.