Не пропускайте „Без багаж” в събота от 13.00 ч. по Diema

Авторът на поредицата за пътешествия „Без багаж” Биляна Траянова ще отведе зрителите на Diema тази събота до остров Бали, за да се срещнат с един непознат етнос - Трунян. Малкото му останали представители живеят откъснати от животa на острова. Екипът на предаването случайно научава за обвитите в мистерия Трунян, коренните жители на Бали, които все още следват загадъчни традиции, обитават трудно достъпен район на брега на езеро в подножието на вулкан. 

Съботният епизод на „Без багаж” ще разкаже за злокобна традиция на етно групата, а именно желанието да не погребват своите мъртви, а да ги отнасят под т.нар. парфюмни дървета, да ги поставят на голата земя, а когато времето си каже думата, да подреждат стени от черепите и костите на своите предци.

Оказва се, че до съвсем скоро единственият път до селото на Трунян бил през водите на езерото. В желанието си да припечелят лодкарите често прибягвали до не толкова забавни номера - като например спирането на двигателя на лодката по средата на езерото и предложение за поправката му срещу някой долар. 

Доста време отнемат преговорите на екипа на „Без багаж” с представители на общността с молба да разрешат снимките на уникалното им гробище. Какви са тези дървета, които Трунян наричат „парфюмни”? Как живи и мъртви споделят малката територия, която им е останала след преселението на различни племена от Индия, Ява и други близки и далечни острови? 

Не пропускайте „Без багаж” в събота от 13.00 ч. по Diema.