Известният кулинар се опитва да спаси „Родина”-та тази вечер от 21.00 ч. по Нова

Шеф Манчев ще направи пътешествие във времето и ще се озове в средновековен замък в епизода на „Кошмари в кухнята” тази вечер от 21.00 ч. по Нова.

Ресторант „Родина“ в Луковит е разположен на ключово място, на самия път Е-83, преминаващ през града в посока Плевен и Русе. Сградата впечатлява с уникалната си архитектура и най-вече с приликата със средновековен замък. Въпреки спиращата дъха гледка, която се открива пред очите на успелите да го зърнат, ресторантът се намира встрани от пътя и често остава невидим за преминаващите коли.

Собствениците на „Родина“ пък най-чудатото семейство, което шеф Манчев е срещал досега. Ангел, Петя и дъщеря им Милица вярват, че долината на река Панега и околностите на Луковит са райско кътче, пълно с блага и история. Фамилията не преследва печалбата, а красотата на живота и човешките отношения. Въпреки начина, по който семейството вижда и усеща света около себе си, ресторантът не върви и се е превърнал в пример за сблъсък между романтичното и прагматичното.

Пълното възстановяване на църквата в Луковит, грижата и реставрацията на скалните манастири в района, наред с построяването на причудливи приказни скулптури, пръснати из Луковит и околността, са все неща, които семейството прави с вярата, че красотата е дар от Бога, който хората са длъжни да споделят и не бива да пазят само за себе си.

Ангел майстори с двете си ръце причудливи фигури, които дарява на Луковит, за да може всеки да им се радва. От приказни герои до летяща чиния, майсторът не пропуска да направи и внушителна табела, която указва на туристите къде е входът за най-посещаваната пещера в района – „Проходна“ или наричана „Божиите очи“.  Същевременно не се е сетил да направи табела, която да показва на преминаващите как да се отбият в ресторант „Родина”. Увлечени в промяната на света около себе си и в желанието си да оставят комерсиалното на заден план, семейството от дълго време дотира ресторанта от другия си бизнес – бензиностанция в града. Голямата им болка е, че в „Родина“ не влизат достатъчно хора, на които да разкажат за богатата история на България и в региона, за който отдавна мечтаят да се превърне в притегателна туристическа дестинация.

Този четвъртък шеф Манчев за първи път ще се озове в ситуация, в която хората, които се обръщат за помощ към него,  не я искат за себе си, а за да може ресторантът им да продължи да съществува като своеобразен информационен център за красотите на Луковит и района. В замъка се е приютила историята на България, превъплътена в десетките уникални реплики, разположени в ресторанта.

Попаднал насред страната на чудесата, шеф Манчев за първи път ще се бори не само за подобряване на кухнята, но и за каузата на едно семейство родолюбци и мечтатели. Дали „Божиите очи“ ще се отворят пред молбата на фамилията, вложила душата си в „Родина“, гледайте тази вечер от 21.00 ч. само по Нова.