Вижте тайните на най-големия идеологически монумент в България в Темата на Нова днес от 19.30 ч.

Филмът на репортера Мария Милкова разкрива някои от неизвестните тайни на най-големия идеологически монумент в България - паметника на връх Бузлуджа. Тази година се навършват 40 години от началото на грандиозния строеж. Той започва през 1974 година и приключва през 1981 година.

Екипът на Нова връща архитекта на Бузлуджа - Георги Стоилов, на върха 22 години след последната му среща с него. За първи път вижда творбата на живота си… в разруха. 6000 души са взели участие в строителството на монумента. Вложени са 12 хиляди кубични метра бетон и над 300 километра арматурно желязо. Само тези цифри го превръщат един от най-внушителните паметници, строени някога. Двете алени червени звезди са изработени в Киев. Всяка е 12 метра и тежи 3.5 тона. Монтирани са над 3 месеца. 

Построен от народа и разрушен от народа. Това е най-краткият разказ за съдбата на най-големия идеологически монумент в България – Дом-паметника на връх Бузлуджа. Бижуто на БКП струва 14 млн. народни пари, събрани чрез продажбата на марки на стойност няколко лева. Ликът на Тодор Живков е изобразен редом до Димитър Благоев и Георги Димитров с ръчно редена мозайка. Ликът му обаче ще бъде първото първата унищожена част в паметника след падането му от власт. Кой го е изтрил, разкриват във филма бивши служители в дом-паметника.

Кой разруши паметника? От омраза към режима или от глад и алчност? Отговорите в Темата на Нова с автор Мария Милкова тази неделя от 19.30 ч. по Нова.