В поредицата „Средновековните мъртъвци” археолози пътуват из Европа в търсене на следи от миналото

Необикновени истории от средновековната епоха ще предложи Viasat History с историческата продукция „Средновековните мъртъвци”. Вторият сезон на документалната поредица ще се излъчва от 18 май – всеки понеделник от 22.00 ч.

Епизодите разказват истински истории от миналото, разкрити чрез изследване на останките от заровени под земята скелети. Борба за оцеляване в условия на болести и жестокост – такъв е бил животът на обикновените хора в миналото, представен от историческата поредица. Зрителите ще научат също и какви езически ритуали са се случвали в миналото. 

Тримата археолози на „Средновековните мъртъвци” Тим Съдърланд, Малин Холст и Саймън Ричардсън пътуват до Обединеното кралство, Финландия, Франция и Португалия. В търсене на следи, скрити в костите на мъртъвците от епохата на Средновековието, експертите посещават  територии на военни действия и бойни полета, градове и села, църкви и гробища. Екипът разполага с редица забележителни истории, които разказват и поставят под съмнение общоизвестни факти от тази епоха. 

Благодарение на уникални възстановки на археологически научни изследвания, поредицата отвежда още по-дълбоко в Средновековния свят. Сред откритията на тримата експерти са останките на боеца от Янаккала, които разкриват тайни и поставят въпроса - защо е погребан с мечове от Саксонската и Викингската епоха? В другите епизоди археолозите задълбочено проучват добре запазеното лице на рицаря от Сейнт Бийс, както и клането в Монсегюр, скелета от Луис, битката на португалците с кастилците при Алжубароте и братята по оръжие от Аженкур. 

Още за продукциите на Viasat History можете да откриете на http://viasathistory.bg/, както и на Facebоок страницата на канала