Приказна разходка сред екзотичната природа на острова очаква зрителите в туристическото предаване тази събота от 13.00 ч. по Diema

Приказна разходка сред екзотичната природа на остров Крит очаква зрителите в туристическото предаване „Без багаж“ тази събота от 13.00 ч. по Diema.

Цялото крайбрежие на най-големия гръцки остров е осеяно с плажове. На юг са тези, които се оглеждат в Либийско море, а на север сияе Критско море. Равнините на острова са сред най-топлите райони на Гърция, а в югоизточната им част, напомнят на Северна Африка, особено по растителността. Крит е разположен на площ от почти 8000 кв. км, а бреговата линия на острова е повече от  1 000 км в дължина.

Внушителна планинска верига пресича острова от запад на изток.  Големите и впечатляващи плата, многобройните клисури, скали и пещери, определят планинския профил на геоморфологията на острова. На Крит има повече от 5 000 регистрирани пещери, както и трите най-дълбоките пропасти на Гърция. Островът може да бъде охарактеризиран като земя на клисурите. Една от най-големите клисури на Европа е Самария с около 16 км дължина. Впечатляващи клисури са и Имброс, Арадаина и Агия Ирини и много други.

Биоразнообразието на Крит е богато. Тук могат да бъдат открити около 1750  вида и подвида растения в сравнение с цяла Великобритания, където броят им е 1450, а Крит е около 35 пъти по-малък по площ. Това разнообразие се отразява не само в общия брой на видовете, но също така и в броя на ендемични растения, които растат само на Крит. 

Критската фауна включва хиляди видове. Смята се, че само ендемичните видове животни са около 1 000, повечето от които са безгръбначни като паяци и насекоми. Типичен пример за това са паяците, от тях повече от 40% са ендемични за острова, което означава, че почти половината от паяците на Крит съществуват само тук и никъде другаде по света. На Крит могат да се наблюдават и около 350 вида птици. 

Какво ще открият пътешествениците от „Без багаж” на остров Крит? Ще разберете тази събота от 13.00 ч. по Diema.