Враца Софтуер реализира проекта за IT център във Враца на Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, победители в ПРОМЯНАТА 2014/2015

Четиринадесет отбора с общо 52 участници се включиха в първия хакатон HackVratsa от инициативата Code4.Tech, организирано от Враца софтуер с помощта на много доброволци.  Събитието се проведе от 15 до 17 април в ИТ център Враца, който е . създаден от Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, победители в социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА 2014/2015. 

В HackVratsa взеха участие програмисти, дизайнери и предприемачи, включени в отбори. Всеки тим формулира концепция за софтуерен продукт и в рамките на 48 часа реализираха прототип. В края на тридневния маратон всички идеи бяха представени пред жури от опитни програмисти, което определи наградените.

Победител в HackVratsa 2016 стана отборът на CodeMasters, съставен от петима ученици в 10 клас на ПМГ „Акад. Иван Ценов”. Техният проект е забавна приключенска игра, в която  участникът преминава през популярни места във Враца. Победителите спечелиха пътуване до Европейският парламент в Брюксел. На второ място се класира отборът на Robotics@Vratsa, съставен също от петима ученици от ПМГ. Проектът им система за сигурност беше изработен с помощта на Ардуино и позволява автоматично заключване на врата, която се отключва с чип и въвеждане на код. Трето място зае отборът Vrattsata Dream Team, съставен от петима курсисти на Враца софтуер. Те работиха по задание предложено от Община Враца - онлайн система за управление заетостта на паркоместа в сините зони в града, както и статистика на нарушенията, така че да се вземат приоритетно мерки към най-големите нарушители. От общината заявиха интерес да се продължи работа по проекта, така че наистина да влезе в употреба. Всеки участник получи награди осигурени от спонсорите - софтуерните компании Komfo,  VMware,  Questers,  Ecommera и Programista, както и община Враца.

„За нас беше много вдъхновяващо да видим как всички участници измислят умни решения за предизвикателствата на нашия град. И в същото време научават нови неща за програмиране и дизайн, докато работят с приятели.” Това споделиха  организаторите и обещаха следващата година отново да има Хакатон във Враца.