Не пропускайте първото интервю за европейска медия с Хуан Пабло, син на кокаиновия крал, в „Ничия земя” днес от 18.00 ч. само по NOVA

В предаването „Ничия земя” днес по NOVA зрителите могат да си припомнят първо си телевизионно интервю за европейска медия на сина на най-преследвания наркотрафикант в историята Пабло Ескобар. Елена Чопакова се срещна с Хуан Пабло в хотел в Мексико Сити, определян като нова столица на световния наркотрафик. Срещата в края на ноември премина при пълна конфиденциалност и две условия – да се говори на испански и да няма никакви хора около тях.

Годината е 1987. Светът е скован от Студената война. Съветският съюз все още не се е разпаднал, но Перестройката на Горбачов вече е започнала. В София управлява Тодор Живков, а в Рим Стефка Костадинова поставя ненадминатия си и до днес рекорд. Начело на Щатите е Роналд Рейгън, а на Великобритания – Желязната лейди Маргарет Тачър. Точно тази година в класацията за най-богатите хора в света на „Форбс” за пръв път се появява Пабло Ескобар, най-легендарното име в кокаиновия бизнес и един от първите терористи, които светът познава. За кратко Ескобар дори е член на Конгреса в родната си Колумбия, докато неговият картел „Меделин” контролира 80% от световния трафик на наркотици. През 1987 той вече е в конфликт с правителството на Колумбия, която е изправена пред кървава гражданска война в името на една цел – екстрадицията на наркотрафиканти в Щатите. Кокаиновият крал на света умира шест години по-късно след безпрецедентно и до днес преследване, в което са включени армия, полиция и агенцията за борба с наркотиците на Щатите ДЕА. Секунди преди да бъде заловен, Ескобар говори по телефона със сина си Хуан Пабло.

Когато Хуан Пабло се ражда през 1977 година в Меделин, Колумбия, баща му вече е осъществил детската си мечта – да бъде милионер. Пабло Ескобар е израснал в бедност – може би заради това заедно с парите от трафик на кокаин идва и луксът. В пика на своето могъщество Пабло Ескобар е генерирал около 420 милиона долара седмично или около 22 милиарда долара годишно, което го превръща в най-богатия наркобарон и един от най-богатите хора в света изобщо. Митове и легенди се носят за парите му – заравяни в земята и зазиждани в стените на къщи; на месец картелът харчел по 2 500 долара само за ластиците, с които опаковали пачките, а около 10% от банкнотите мухлясвали или били изяждани от плъхове. Ескобар просто не знаел какво да прави с толкова много пари. Бъдещият наследник на кокаиновата империя за милиарди израства сред лукса на легендарната „Хасиенда Наполес”, която се простира на 20 квадратни километра. 

Входът е украсен с истински самолет – същият, с който е контрабандиран първият кокаин. Комплексът разполага с няколко изкуствени езера, хеликоптерна площадка, частно летище и басейни, както и със собствен зоопарк. Пабло Ескобар лично избира най-екзотичните видове в света от енциклопедия за диви животни. Тук има всичко: слонове, хипопотами, тигри, жирафи, зебри... В градината на имението има дори папагал Ара, чиято цена тогава била над 1 милион долара. На този фон бледнеят дори оригиналите на Пикасо, които висят по стените на имението... Всичко обаче свършва, когато любящият му баща се превръща в един от най-бруталните терористи, които светът познава. В опит да избегне есктрадиция в САЩ по обвинения в наркотрафик, Пабло Ескобар изправя родната си Колумбия пред кървава гражданска война с хиляди невинни жертви. До навършване на пълнолетие Хуан Пабло оцелява в няколко десетки атентата, насочени лично към него и семейството му, като кола-бомба го лишава от слуха на едното му ухо завинаги. Смъртните заплахи са част от живота му и до днес, когато е сред едва тримата, останали верни на семейството и името Ескобар.

Не пропускайте ексклузивното интервю на Елена Чопакова с Хуан Пабло в „Ничия земя” днес от 18.00 ч. само по NOVA.