Не пропускайте репортажите от кампанията "Мисия Образование" всеки понеделник в "Здравей, България"

Половината ученици не разбират какво четат в клас и това е един от акцентите в "Мисия Образование", разказа в "Здравей, България" Ани Салич. В репортажа си по темата тя представи данните от изследването ПИЗА, което отчита неграмотността сред децата. Според резултатите 44% от българчетата не разбират текст на роден език.
 

По темата

"Да можеш да прочетеш един текст, да намериш нужната информация и да вземеш решение – това е четивната грамотност", обясни Елена Георгиева, която е учител от "Заедно в час". И въпреки че са далеч от първите в изследването, Елена вярва, че четивната грамотност у нас е мисия възможна, ако се работи занимателно с децата. 

"Един от големите проблеми в учебното съдържание у нас е, че всеки ден се дава прекалено много нова информация на децата", коментира Ани Салич. Според нея има много промени и възможности в новия закон, като родителите също биха могли да участват в обществените съвети. Вижте повече във видеото от "Здравей, България".

Вече втора поредна година Новините на NOVA слагат образованието на фокус. Защото oбразованието е отговорът на всички големи въпроси, то е мисия за всеки от нас. Не пропускайте рубриката "Мисия Образование" в "Здравей, България” – всеки понеделник по NOVA.

Вашите сигнали за неуредици в образованието можете да оставите като коментар под статията, да ни пишете във Facebook страницата на Новините на NOVA или на имейл novinite@ntv.bg.