За първи път български журналисти повдигат завесата за случващото се в южната ни съседка след опита за преврат

NOVA e единствената българска медия, която изпрати екип в Турция, за да разкаже за обстановката в южната ни съседка, извън официалната пропаганда. Какви са истинските настроения на хората там, колко силен е страхът им от репресия и защо има разделение на обществото? Шокът за учители, родители и ученици в началото на учебната година и можем ли да говорим за свобода на словото и печата – всичко това в Темата на NOVA с материала на Генка Шикерова и оператора Емил Александров тази вечер от 19.30 ч.

По темата

Ще бъдат излъчени непоказвани до този момент у нас кадри за репресиите в Турция. За първи път българските зрители ще чуят от първо лице разказите на уволнени учители, ще видят как започва учебната година в Турция и шока на родители и учители от кървавата пропаганда, на която са подложени дори и децата в начален курс. Ще се срещнат с учители, които се страхуват от сериозното налагане на религията в светските училища. 

Бащата на кадет, арестуван след преврата, разкрива странната поредица от събития в деня на преврата. 

Въздействащият репортаж показва историята на обикновените хора, готови да застанат пред камерата на NOVA и да говорят въпреки страха за живота си. В момент, в който всеки може да бъде арестуван, задържан и на практика лишен от обективен съдебен процес. Защото в режим на извънредно положение правителството има неограничени възможности, които не изискват законова легитимация. 

"В момента в Турция е почти невъзможно да намериш човек, с когото да говориш, без притеснения. Трябваше да се въоръжим с много търпение, да използваме целия си опит и умения в подобни ситуации, да спечелим доверието на хората. Въпреки че много пъти съм попадала в центъра на горещи новинарски събития – този път страхът, завладял всички, истински ме порази. Един от хората, с които говорихме, искаше да се срещнем на място, което е достатъчно отдалечено от дома му, за да не бъде видян с нас. Планираната ни среща с журналист се промени няколко пъти, защото часове преди да направим интервюто, закриха телевизията", разказва Генка Шикерова, броени дни след завръщането си от Турция.  

Според правозащитниците Турция е на ръба на война. Има ли опасност за България и трябва ли да сме загрижени за случващото се на юг? Истинската картина и част от отговорите – в Темата на NOVA от 19.30 ч. в неделя.