Отличието се присъжда от фондацията "Варки"

Победителят от 2014/15 в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп ПРОМЯНАТА – Емилиян Кадийски от "Враца софтуер общество" е сред тримата учители от България, номинирани в конкурса за глобалната учителска награда The Global Teacher Prize 2017. Инициативата е на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. 

Глобалната учителска награда се присъжда от фондацията "Варки" под патронажа на Н.Пр. шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на Обединените арабски емирства, министър-председател и емир на Дубай. Целта на наградата е да подчертае важността на учителите и факта, че по целия свят усилията им заслужават да бъдат признати и оценени. Тя се стреми да признае въздействието на най-добрите учители не само върху техните ученици, но и върху общностите около тях. Наградата предоставя приз от 1 милиона щатски долара годишно на изявен учител с изключителен принос към професията.

Академията по присъждане на наградата включва държавни служители, директори на училища, членове на научни дружества, журналисти, предприемачи, директори на компании и учени от целия свят. 

Емо и неговите колеги Теодор Константинов и Илиян Димов основаха "Враца софтуер общество": през 2014 година с мисията да създадат ИТ-общество във Враца, което чрез качествено образование дава възможност на врачани да работят предизвикателна и добре платена работа в родния си град. Освен в неговия ИТ център, Емо е учител по информатика и програмиране в ПТГ "Н. Й. Вапцаров" във Враца. Подготвя ученици с постижения на национални олимпиади по информационни технологии. 

В момента тече записването за деветмесечните безплатни курсове по програмиране на "Враца софтуер общество". Всеки, който смята, че програмирането може да стане  негова страст и професия, може да се запише на school.vratsasoftware.com/train-devs

По темата

Междувременно на 22 и 23 октомври във Враца за трета година Емо и Тео, и компания организират най-голямото ИТ събитие в Северозапада – Code Week Враца, част от Европейската седмица на програмирането. Целта на събитието е гражданите на Враца и региона да се запознаят с модерните възможности за работа в най-успешния сектор у нас – ИТ.

Откриването ще бъде в събота от 9.45 ч. в спортната зала на ППМГ, а закриването в неделя от 17.00 ч. на същото място. Миналата година се включиха 250 участници и 20 лектори, като тази година организаторите целят да съберат 300 участници. В събитието ще участва и Дейвид Раденков, част от продуктовия екип на най-голямата дигитална медийна компания у нас Нетинфо, който ще разкаже повече за практиката и ИТ професията.