Водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова споделя рецептата за успех във финландското образование тази неделя по NOVA

След като през последните седмици в серия репортажи лицата на NOVA поставиха на фокус някои от най-наболелите въпроси на българското образование, проблемите в българското училище и възможните решения, Новините на NOVA продължават своята "Мисия Образование". Тази седмица в навечерието на Деня на будителите Темата на NOVA представя една рецепта за успех в образованието. Водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще заведе зрителите във Финландия – държавата, в която учениците са в час по чорапи, не получават оценки до 8 клас, свободни са да ползват мобилните си телефони и сами избират кога и какво да учат. Резултатът е, че финландските ученици са в топ три на най-грамотните в Европа.  

СНИМКИ ЗАД КАДЪР ВИЖТЕ ТУК

Училищата, които ще представи Темата на NOVA в неделя, не са елитни или специални, а съвсем обикновени общински училища. Едно от най-впечатляващите неща в тази история е, че във Финландия няма лоши училища и начинът, по който мотивират и учениците, и учителите да бъдат успешни, е изумителен. Без задължения и наказания, без много домашни, без изпити и оценки. А когато някой има проблем или изостава, училището не го изключва, нито го оставя да повтаря, а му назначава индивидуален преподавател, който посещава с него часовете по проблемните предмети и му помага да навакса пропуските и да настигне останалите. За сравнение в България в подобни ситуации българските родители се обръщат към частни учители, на които се плаща допълнително. 

По темата

"Разбрах, че мотото на образователната им система е "Готови за живота, не за изпитите". И въпреки че не учат за оценки, са отличници на международните изпити. С този филм не искаме да кажем, че трябва да препишем от финландците, да назубрим техния модел. Ако беше толкова просто, до 10 години целият свят щеше да е пълен с отличници. Но би било чудесно, ако ни вдъхновят да променим отношението си към образованието", разказва Надежда Узунова след завръщането си от Финландия.

"Мисия Образование" или "Страст за учене" в Темата на NOVA – тази неделя в 19.20 ч. веднага след централните новини.

Вече втора година "Мисия Образование" има своето запазено място в публицистичните предавания и Новините на NOVA. Не пропускайте серията от репортажи на кампанията, които показват големите проблеми, възможните решения и добрите примери през погледа на лицата на NOVA – в ефира на "Здравей, България". Защото образованието е отговорът на всички големи въпроси и мисия за всеки от нас. 

Вашите сигнали за нередности в образованието можете да подавате в секцията "Мисия образование" на сайта Nova.bg, като ни пишете във Facebook страницата на Новините на NOVA или на имейл novinite@ntv.bg.