Силвена и Красимир представиха проекта си в "На кафе"

Проектът "Живот със Синдром на Даун" е един от полуфиналистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА 2016/2017. С проекта си Силвена Христова и Красимир Ламбов искат да запознаят обществото със Синдрома на Даун чрез серия от забавни и информативни видео клипове, заснети заедно с децата им Крис и Микаела. В "На кафе" двамата разказаха, че искат да покажат приключенията и етапите, през които преминава тяхното семейство, за да помогнат и на други семейства.

Гласуването продължава до 30 ноември в сайта на ПРОМЯНАТА, където всеки може да се запознае и да избере своя фаворит. Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в тазгодишното издание на конкурса.

По темата

Силвена разбира кое е призванието в живота й преди две години, когато се ражда дъщеричката й Микаела, която е със Синдром на Даун. След реализирането на първия им семеен видеоклип "Сестра ми е със Синдром на Даун, но това не ми пречи" Силвена и Красимир осъзнават, че това е начинът, по който могат да дават кураж на много други семейства. 

"Разбрахме, че хората се страхуват от децата със Синдром на Даун", обясни в "На кафе" Красимир. Според него общественото неразбиране се дължи на факта, че няма информация за заболяването. Основната им идея е да споделят както ежедневието от забавната страна, така и предизвикателствата, пред които се изправят. По този начин Силвена и Красимир искат да спрат и масовата практика на лекарите да провалят живота на семейства, на които им се ражда дете със Синдром на Даун, като съветват родителите да ги изоставят.

"Много важно е това, което правиш, да е устойчиво във времето и да се развива. Освен да популяризираме Синдрома на Даун и да разкажем какво ни се случва, искаме също така проектът да е финансово устойчив и да продължи с години", подчерта Силвена. 

Целия разговор гледайте във видеото от "На кафе" по NOVA.