Проектът на Фондация "Асист – помагащи технологии" променя живота на хора, които не могат да говорят и ползват ръцете си

Как се пише само с поглед? Въпросът вероятно звучи фантастично, но такава възможност съществува благодарение на съвременните технологии и тя е единственият шанс за мнозина хора с тежки увреждания да общуват с другите и да не бъдат откъснати от света.

Това е и целта на фондация "Асист – помагащи технологии", един от полуфиналистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА 2016/2017. Проектът е на конгитивните психолози Евгения Христова и Морис Гринберг. Двамата работят за създаване на учебен център, в който деца с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да бъдат обучавани чрез помагащи технологии за контрол на компютър с поглед. 

От две години те консултират и правят безплатни демонстрации на технологията. Усилията им са признати от Министерството на образованието и устройствата вече са записани в наредбата за приобщаващо образование. За да продължат, Евгения Христова и Морис Гринберг имат нужда от финансова помощ, с която да открият учебен център и да консултират родителите, учителите и децата с увреждания. Всеки може да подкрепи техните усилия с гласа си в новото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация “Промяната”, част от Reach for change.

Гласуването продължава до 30 ноември в сайта на ПРОМЯНАТА, където всеки може да се запознае с проектите и да избере своя фаворит. Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в тазгодишното издание на конкурса.

Как технологията промени живота на двама души, като им позволи да общуват с близките си, гледайте в репортажа на Рада Богданова за “Събуди се”.