Проектът на сдружение “Метаморфози” помага на децата да преодолеят стреса при лечение в болници

Може ли престоят на децата в болницата да стане по-малко травмиращ? Точно тази цел са си поставили две млади дами Янита Кирова и Ива Лапатова, които са избрали ролята на медицински клоуни. Те са превърнали идеята си в кауза, която класира тяхното сдружение "Метаморфози" сред полуфиналистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА 2016/2017.

Янита Кирова и Ива Лапатова са последните, които някой би очаквал на входа на спешното отделение. Просто защото в болниците на никой не му е до смях. Особено на най-малките пациенти, които са и най-изплашени.Тяхната задача е да повишат тонуса на децата, да премахват емоционалния стрес и бариерата между лекарския екип и малките пациенти. Смехът е основното лекарство, което медицинските клоуни използват в своята смешна лечебница.

“Лекуваме душата”, споделят Янита и Ива, като признават, че цената е висока, защото изисква цялото сърце на един медицински клоун. Медицинските клоуни са различни. Едно е да разсмееш някой, който иска да бъде разсмян и затова е отишъл например на цирк. Съвсем друго е да разсееш дете от болката му.

“Целта ни е професия медицински клоун да стане разпознаваема и хората да разберат, че има нужда от такова нещо в България. Също имаме идея да си създадем една театрална пътуваща линейка, която да е линейката на смешната лечебница, с която да можем да обикаляме из повече болници в страната”, разказват младите дами, които искат да създадат школа за медицински клоуни.

За да осъществят целите си, Янита Кирова и Ива Лапатова имат нужда от финансова помощ. Всеки може да подкрепи техните усилия с гласа си в новото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация “Промяната”, част от Reach for change.

Гласуването продължава до 30 ноември в сайта на ПРОМЯНАТА, където всеки може да се запознае с проектите и да избере своя фаворит. Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в тазгодишното издание на конкурса.

Още за проекта на Янита Кирова и Ива Лапатова гледайте във репортажа на Рада Богданов за "Събуди се"