Всичко това става благодарение на инициативата на NOVA - ПРОМЯНАТА

Благодарение на инициативата на NOVA - ПРОМЯНАТА вече е факт и първото мобилно приложение за ученици и студенти с увреден слух в България. В реално време апликацията трансформира казаното от учителя в текст и го предава през смарт устройство. Очаква се иновацията да помогне на близо 8000 деца и младежи да усвояват по-лесно уроците си.

Приложението е създадено от Фондация “Заслушай се”, победител във второто издание на социално инициативата на NOVA - ПРОМЯНАТА, която се реализира съвместно с фондация "Промяната", част от Reach for change. Услугата стартира с пилотна фаза и ще бъде внедрена в едно специализирано училище в София, а през 2017 г. обхватът и приложението на платформата ще бъдат разширени. Целта е да се осигури качествено и достъпно образование за деца и младежи с увреден слух

ПРОМЯНАТА: "Живот със Синдром на Даун"

“Лично за мен това е много емоционален ден, защото ме връща към ученическите ми години, когато, седейки на първия чин, се опитвах да разбера всичко, което учителите казваха. Пропусках много информация и това правеше всичко много трудно. От тогава мечтая да дойде денят, в който следващите поколения от деца и младежи с увреден слух да не изпитват тези трудности. Услугата за трансформиране на говор към текст, която днес представихме, е това решение, което ще помогне на стотици деца да се обучават пълноценно. Целта ни е до 2019-та да покрием всички 8000 деца и младежи с увреден слух“, заяви Ашод Дерандонян, основател и председател на фондация “Заслушай се“.

ПРОМЯНАТА: ParaKids

Александър е напълно глух по рождение. Посещава масово училище и е единственият в клас, разчитащ само на очите си. Той ще е сред първите, които ще изпробват приложението.

"Сега в осми клас е много трудно и очаквам да става още по-трудно да усвоявам материала и пропускам много”, разказва ученикът Александър.

ПРОМЯНАТА: Географ БГ

Пропуските наваксва с подкрепата на съучениците си.

"Те ми обясняват какво имаме за домашно. Пишат, когато учителката говори, аз преписвам от тях и така уча”, добавя Александър.

Полуфиналисти на ПРОМЯНАТА връщат усмивката на болните деца

Това обаче често не стига, за да бъде сред отличниците. В помощ на Александър и на хилядите деца като него идват новите технологии. Учителят поставя микфорон, а ученикът включва апликацията на таблет или телефон. Урокът започва, а вербалното бързо се трансформира в думи на екрана.

Полуфиналисти в ПРОМЯНАТА връщат способността за общуване на хора с увреждания

В момента протича онлайн гласуването за избор на тазгодишните финалисти в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА. До 30 ноември на www.nova.bg/promyanata всеки може да се запознае и да избере своя фаворит за финалист в ПРОМЯНАТА 2016/2017. Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в тазгодишното издание на конкурса.