Информационната кампания ще се проведе на 1 декември от 14.00 ч. столичен мол

Loveguide.bg организира информационна акция по повод 1 декември, Световен ден за борба със СПИН. Loveguide.bg е един от финалистите в първото издание на ПРОМЯНАТА 2014/2015, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация "Промяната", част от мрежата на Reach for Change. 

През последните години Световният ден за борба с ХИВ/СПИН се превръща в един от най-успешните възпоменателни дни в световната история, признат в около 200 държави. Целта му е да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН, a именно: свеждане до минимум на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация към хората, живеещи с ХИВ и нулева смъртност, свързана със СПИН.

Затова на 1 декември от 14.00 до 20.00 ч. екип на Loveguide.bg и доброволци от клуб С.У.П.Е.Р. ще проведат информационна кампания в Paradise Center. Организаторите на събитието ще разкажат какво е ХИВ/СПИН, как и къде да се изследваме, как може да се заразим и най-важното – как да се предпазваме.

90% от новите случаи на ХИВ–инфекция в България са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016 г. За първите 8 месеца на тази година има открити нови 116 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 383.

Това е статистиката само за хората, които са се тествали. Проблемът с вируса на ХИВ е, че няма отчетливи симптоми и човек, който е носител, най-вероятно изглежда съвършено здрав. Той може да носи инфекцията с години, преди да влезе в последната фаза – СПИН, когато вече имунната му система е разрушена и организмът не може да се справи със заболявания, с които здравото тяло няма проблем. Едва тогава вече има категорични симптоми. 

За да не остане ХИВ/СПИН тема само на 1 декември, Loveguide.bg и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве провеждат обучение в София на 2 и 3 декември с 25 тийнейджъри от цялата страна по метода "връстници обучават връстници". Освен знанията за ХИВ/СПИН, други сексуално предавани инфекции, промените през пубертета, методите на контрацепция и безопасния секс, те ще придобият и умения за изграждане на екип и ефективна комуникация. Обучението се осъществява с подкрепата на Vivacom Fund и Telus.