Екипът на LOVEGUIDE ще посети всяко училище, което има желание да проведе часове по здравно и сексуално образование за учениците от 6 до 12 клас

LOVEGUIDE e финалист в първото издание на  "ПРОМЯНАТА" - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, в партньорство с фондация "Промяната", част от Reach for Change.

Снимки от часовете по сексуално възпитание LOVEGUIDE може да видите ТУК

На 14 февруари екип на LOVEGUIDE ще проведе часове по здравно и сексуално образование на ученици от столичното 8 СУ "Васил Левски". Те са част от стартиралата през втория учебен срок кампанията за здравно и сексуално образование Surecheck4sex на LOVEGUIDE и Surecheck. Близо 3000 ученици на възраст от 12 до 18 години от цялата страна ще имат възможността да се включат в тези часове до края на учебната година. Целта ни е да запознаем тийнейджърите с най-важните теми, които ги вълнуват на тази възраст и са свързани с промените в тялото, отношенията, връзките, приятелствата, хигиената, здравето и безопасния секс. 

Защо започна тази кампания?

България е в челото на всички негативни статистики, свързани със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те се учат на принципа проба-грешка, от връстниците и порното, заливащо ги отвсякъде. “Ние от LOVEGUIDE сме убедени, че когато тийнейджърите получават надеждна и проверена информация по тези важни теми, те ще бъдат по-здрави, по-уверени и по-щастливи в отношенията помежду си.”

Как протича тя?

Екипът на LOVEGUIDE приема покани за посещения в училища от цялата страна и провежда образователни лекции в Часа на класа или в друго предложено от учителите време. “Предварително съгласуваме с учителите и училищните психолози какво според тях е най-важно да разкажем на учениците, какви са особеностите на класа, кои са най-често повдиганите от децата въпроси. Съобразяваме темите, за които говорим, с възрастта на учениците и най-важното - начинът, по който поднасяме информацията, е позитивен, прост, открит и приятелски.”

Кой може да се включи в кампанията?

Екипът на LOVEGUIDE ще посети всяко училище, което има желание да проведе часове по здравно и сексуално образование за учениците от 6 до 12 клас. Посещението е абсолютно безплатно, учителите трябва само да се свържат с LOVEGUIDE като изпратят мейл на info@loveguide.bg.

Кампанията ще продължи до края на учебната година.

LOVEGUIDE създаде и малка книжка “Наръчник на тийнейджъра”, която ще получи всеки ученик, който се включи в кампанията или може да се чете и сваля безплатно като PDF от сайта на организацията.  

LOVEGUIDE е интерактивна платформа, която има за цел да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища. Освен онлайн, тя достига до тийнейджърите и чрез разнообразни обучения, провеждани в цялата страна. А в YouTube канала на LoveGuide всяка седмица има нова тема, свързана с любовта, секса и отношенията между хората. За да помогнем на тийнейджърите да направят своите информирани избори за здравето и личния си живот.

В Деня на любовта заедно с доброволци от клуб С.У.П.Е.Р. LOVEGUIDE ще раздаде над 600 информационни материали какво е ХИВ/СПИН, как и къде да се изследваме, как може да се заразим и най-важното – как да се предпазваме, за да сме здрави и щастливи не само в деня на любовта, а и през целия ни живот. Също така ще имаме и мобилен бус на КАБКИС за анонимно тестване на ХИВ/СПИН, където всеки желаещ ще може да се изследва. LOVEGUIDE  са подготвили и други изненади по време на акцията, която ще се проведе в Paradise Center.