Гледайте отново епизода на "Кошмари в кухнята" в събота от 17.00 ч.

Епизодът на "Кошмари в кухнята" в събота по NOVA взима на абордаж "Емона", кораба с най-невероятната история в България. Построен в началото на 40-те години на миналия век по поръчка на цар Борис III,  "Емона" поставя началото на съвременния Български морски флот. След години вярна служба "Емона" изминава разстоянието от Бургас до язовир "Кърджали" през 1979 г. по суша. 

Впечатляващата идея е на тогавашния кмет на Кърджали Димитър Милев и на капитан Георги Георгиев, осъществил най-бързата соло обиколка на света с еднокорпусен съд по време с "Кор Кароли". "Емона" е единственият напълно запазен кораб от първата половина на XX век в България.

В края на 80-те години корабът е преустроен в ресторант към "Балкантурист", а след промените пуска котва в частния бизнес. Настоящият собственик Миро го купува преди 11 години от сантиментални подбуди, чувствайки се свързан с язовира от детските си години. 

В началото корабът-ресторант се стопанисва от по-малкия брат на Миро – Ники. Тогава ресторантът разполага с десетина маси и работи предимно през лятото. След време Миро решава да даде кораба под наем и отчита решението си като грешка, която поправя, като хваща руля в собствените си ръце. Братята правят ремонт, отварят повече места за клиенти, но въпреки това заведението използва едва 20 процента от капацитета си. Това е и причината шеф Манчев да акостира в язовир "Кърджали".

Красивата гледка и приятната атмосфера на "Емона" не успяват да заличат у шеф Манчев лошото впечатление от поръчаната по време на дегустацията храна – замразена от близо месец рибена чорба е само върхът на айсберга. Рибната салата се оказва катастрофална комбинация от врели картофи и размразени ролца от раци, комбинирани с царевица, полята обилно с майонеза. Шеф Манчев е изумен от факта, че собственикът на кораба-ресторант Миро има и развъдник за една от най-вкусните и редки риби – есетра. Развъдникът се намира на метри от ресторанта, но никой от клиентите не знае за съществуването му. За сметка на това в менюто на "Емона" присъстват традиционните пици и панировки. 

Ще успее ли шеф Манчев да спаси един потъващ ресторант? Гледайте отново епизода на "Кошмари в кухнята" в събота от 17.00 ч. по NOVA.