Иновативното пространство има за цел да създаде устойчив модел за партньорство между бизнеса и неправителствените организации и да развива проекти със социална насоченост

Първото пространство за социални иновации в България, наречено A hub, отваря врати днес в София. Мисията на хъба е да предостави на НПО сектора и на бизнеса място за съвместни инициативи, насочени към създаването на социална промяна и подобряването на средата, в която всички живеем. Хъбът си поставя за цел да поддържа достъпна среда за диалог и дългосрочни партньорства между бизнеса, гражданския сектор, институциите, университетите и обществото.

А hub е създаден по идея на фондация “Заслушай се”, победител в ПРОМЯНАТА 2014/2015, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, с подкрепата на на Български център за нестопанско право. TELUS International Europe e компанията, която финансира реализацията на проекта, както и функционирането му в следващата една година. Представители на мениджмънт екипа на компанията, ще предоставят своята експертиза за развитието на A hub, с цел постигане на устойчивост. В дългосрочен план експертите на TELUS International Europe планират да проведат редица обучения, насочени към представители на НПО сектора.

“Подкрепата ни към този проект е естествено продължение на философията на TELUS International Europe “Да даваме там, където живеем”. Чрез останалите ни проекти в сферата на социалната отговорност ние отдавна работим за това да създаваме условия за устойчива промяна. Създаването на A hub e една добра предпоставка повече компании в България да припознаят тази кауза като своя”, каза Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe.

“За нас най-важно е чувството ни за общност на НПО и вярваме, че когато споделяме и се учим един от друг – можем повече.” – допълни Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

“Всички ние, независимо дали сме от НПО сектора, бизнеса, независимо какво работим, трябва да създаваме възможности и да сме достатъчно предприемчиви, за да ги реализираме. A hub е пространството, в което да се случват тези неща и да мотивираме всеки, който иска да реализира своите смели идеи.” – добави в заключение Ашод Дерандонян, председател на фондация “Заслушай се”.

Фондация “Заслушай се” е създадена през 2014 г. с цел подобряване на качеството на живот на глухите хора в България. Основната цел на Фондацията е осигуряване на равен достъп до информация, комуникация, качествено образование и професионално развитие на хората с увреден слух в България чрез информационните технологии. Разработват и развиват онлайн платформа за равен достъп, която към момента включва два модула – за видеожестов превод и за преобразуване на говор към текст.