Не пропускайте новия епизод на предаването тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ продължават своето пътуване из Камбоджа и ще запознаят зрителите с феномена на реката, която променя посоката на своето течение. В епизода на туристическото предаване тази неделя по DIEMA те ще достигнат до сладководното езеро Тонле Сап. Същото име носи и свързваща го с Меконг 120- километрова река. По време на азиатските мусони  тук се наблюдава уникален феномен, при който, когато езерото се препълни, река Тонле Сап променя посоката на своето течение и обръща движението си обратно към Меконг.

Снимки от езерото Тонле Сап може да разгледате тук

Езерото Тонле Сап заема около 2500 квадратни километра  и е с дължина от 160 километра в края на сухия сезон, докато в края на април достига площ до 16 000 квадратни километра и дължина от 250 километра.

Езерото е било в състояние да поддържа цивилизацията на Ангкор, най-големият комплекс и прединдустриално селище в световната история.  Пряко или непряко състоянието на езерото засяга поминъка на голям брой от преобладаващото селско население на Камбоджа и до днес. 

Като най-голямото сладководно езеро в Югоизточна Азия, което е част от  изключително голямо разнообразие от взаимосвързани еко региони с висока степен на биоразнообразие, е обявено от ЮНЕСКО за биосферен резерват през 1997 г.  Тонле Сап е не само най-голямото сладководно езеро в Югоизточна Азия, но и един от най-богатите вътрешни риболовни райони в света.  Поясът от сладководни мангрови гори край водите на езерото Тонле Сап е известен като "наводнената гора". 

Не пропускайте новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.