Финалистите в предишните издания на конкурса за социални предприемачи разказаха за работата си в “На кафе”

Най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп  – ПРОМЯНАТА, реализирана в партньорство с фондация Reach for Change, през последните три години подкрепи 15 проекта, чиято дейност променя съдбите на над 13 000 деца. На 1 юни, Международния ден на детето, беше даден старт на четвъртото издание на кампанията, която търси идеи, целящи осигуряването на по-сигурно и добро бъдеще за децата на България.  В студиото на “На кафе” финалистите от предишните издания на ПРОМЯНАТА разказаха за постиженията на техните проекти.  Малките герои, на които инициативата е помогнала досега, създадоха най-голямата детска рисунка, сътворявана някога в българския ефир и споделиха с Гала мечтите си за “Свят без граници, в който всички се разбираме и уважаваме”.

“Успяхме да привлечем повече деца към науката. За трета година се организира български географски фестивал, имахме рекорд, а ученик направи максимален брой  точки на изпита ни”, разкри Теодора Малинова от Географ БГ – един от победителите в  ПРОМЯНАТА 2016/2017. Целта на проекта е да популяризира науката сред децата и младежите в България и да им даде възможност да се запознаят с нейните чудеса.

“Удвоихме броя на спортуващите деца и искаме да ги увеличим още повече. Основно тренираме плуване, а също и със адаптирани ски. Предстои ни да се снабдим със специалната екипировка. Организираме спортен празник за деца на 10 юни в НСА, за да могат заедно всички да спортуват”,  разказаха другите победители в ПРОМЯНАТА 2016/2017 - Гергана Димитрова и Даниела Садикова от ParaKids. Двете дами работят с деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло, като в момента осигуряват тренировки по плуване и лечебна гимнастика.

 “Благодарение на ПРОМЯНАТА повече хора ни виждат и познават, намерихме повече партньори. Междувременно правим и индивидуални обучения с  деца. Ние се борим чуващите да бъдат по-емпатични към хората с увреден слух. Глухите могат да направят всичко, освен да чуват.През май 2016 открихме видео-жестова комуникация – първата ни услуга. надяваме се скоро да покрием училищата, университетите и всички институции”. Това сподели Александър Иванов от фондация “Заслушай се” – победител в ПРОМЯНАТА 2015/2016.

“Получихме помощ от ПРОМЯНАТА, с която стартирахме. Това, което искаме да постигнем, е IT общество във Враца. Всяка година няколкостотин души напускат града и може би няма да се завърнат, затова целта ни е да направим каквото можем, за да можем да задържим младите хора. Организираме два курса, след завършването на които специалистите могат да кандидатстват за работа”. Това разказаха Лидия Николова и Ева Тодорова от сдружение Враца софтуер общество – победител в първото издание на ПРОМЯНАТА 2014/2015.

Как другите проекти, подкрепени от ПРОМЯНАТА, променят живота на българските деца, гледайте във видеото от “На кафе”.

Ако имате идея, която може да подобри живота и бъдещето на децата в България, кандидатствайте до 18 юли в новия конкурс на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, реализирана в партньорство с фондация Reach for Change на https://nova.bg/promyanata/apply.