Известни български личности препоръчват любимите си книги за четиво по време на лятната ваканция

В новата дигитална ера става по-трудно да ангажираме вниманието на децата си, а да ги провокираме да четат книги понякога е мисията невъзможна. Лятната ваканция е дългоочакваният миг от всички деца да се отдадат на заслужена почивка, но точно това е и моментът да грабнем тяхното внимание и да измислим интересен начин, по който да ги запалим по книгите. В тази задача на помощ идва сборникът на книжарници “Сиела“, който предлага селекция от любимите детски книги на редица известни български личности, които да накарат малчуганите да четат повече през лятната ваканция.

Книгите в сборника са подбрани за деца от 1 до 7 клас. Той се разпространява свободно в книжарници “Сиела“, а заглавията са от незадължителния списък училищна литература.

И така, кои са любимите заглавия на звездите, с които да впечатлите вашите деца това лято?

Любимите книги на актрисата Дария Симеонова, позната от най-успешния български лекарски сериал на NOVA - “Откраднат живот“, препоръчва на всички третокласници “Ние врабчетата“ на Йордан Радичков и “Карлсон, който живее на покрива“. Нейната колежка, актрисата Симона Халачева, предлага на завършилите втори клас “Дивите лебеди“, “Цветята на малката Ида“ и “Тайната градина“.

Петокласниците могат да избират от списъка на певицата Мария Илиева – “Принцът и просякът“, “Без дом“ и “Винету“.

Телевизионната водеща на сутрешния блок по NOVA - Ани Цолова, е подбрала книжки, подходящи за децата в 6 клас. Сред тях са “101 далматинци“, “Чичо Томовата колиба“, “Островът на съкровищата“ и “Братята с лъвски сърца“.

Симеон Колев от сутрешното шоу на БГ Радио “Стартер“ също е направил списък от книжки за шестокласници. Неговите предложения са “Ян Бибиян“, “Тайният ключ към вселената“, приказките на Шарл Перо и други.

Любимецът на всички тийнейджъри, актьорът от първия български уеб тийн сериал “Не така, брат!“ - Мино Караджов, също присъства в сборника. Неговият списък от книги е подходящ за седмокласниците – “Хари Потър“, Биографията на Стив Джобс и разбира се книгата, вдъхновена от сериала – “Дневникът на Мишо“.

Най-запалените читатели могат да изпратят любимия си цитат от книжките, които са прочели през лятото, до книжарници “Сиела“ и да спечелят награда.