Четири от творбите в конкурсната програма са създадени със съдействието на Нова Броудкастинг Груп, а NOVA е медиен партньор на “Златна роза” 2017

16 нови ленти участват в пълнометражния конкурс на 35-ия фестивал на българския игрален филм  “Златна роза” 2017. Сред творбите има пет големи копродукции с мажоритарно участие на България – “Посоки” на Стефан Командарев с фи нансова подкрепа от Германия и Македония, “И после светлина” на Константин Божанов (България, Белгия, Великобритания), “Радиограмофон” на Рузие Хасанова (България, Полша), “Воевода” на Зорница София Попганчева (България, Хърватия) и “ ¾” на Илиян Метев (България, Германия).

След фестивалите в Кан, Сараево и Торонто “Посоки” ще бъде показан за пръв път пред българска публика във Варна. “И после светлина” е вторият пълнометражен филм на Константин Божанов (“Аве”), а “Радиограмофон” е дебютният пълнометражен филм на Рузие Хасанова, чиято премиера ще бъде във Варна. “Воевода” оглави зрителският бокс офис в началото на годината, а пълнометражният дебют “¾”на Илиян Метев спечели “Златен леопард” в Локарно, селектиран е в Сан Себастиан и също е премиерно заглавие за България.

Още 5 премиери ще видят зрителите на “Златна роза” 2017. Семейният филм “Лили рибката” на Ясен Григоров е приказка за метаморфозите на едно дете. Щом някой го погледне в очите, то предизвиква магическа вихрушка, променяща го от момче в момиче и обратното. Татяна Лолова е преобразена на циганска магьосница. Николай Урумов играе ролята на директор на училище, а Красимир Ранков се появява като професор по медицина. Във вълшебната лента участват също Койна Русева и Калин Сърменов. Главни роли във филма имат и четири деца на възраст между 8 и 12 г. 

“Вездесъщият” е вторият игрален филм на Илиян Джевелеков след успешния му дебют Love.net. В центъра на историята е писателят и шеф на рекламна агенция Емил, който постепенно се вманиачава да следи всички около себе си със скрити камери. Но невинното “хоби” се превръща в мания, която му донася както забавни моменти, така и много нежелани истини. Участват Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Анастасия Лютова, Тони Минасян, Михаил Мутафов и др. “Малко късмет за по-късно” е дебют за режисьорите Чавдар Живков и Александър Смолянов. Действието се развива в София, където горещият юлски петък изправя един срещу друг двама бивши съперници. Двадесет и пет години по-късно те все още са боксьори, макар и без ръкавици. “Моторът” на Валентин Гошев е филм за приятелството, което може да устои с години, независимо от превратностите на историческите събития.

“Дъвка за балончета” на Станислав Тодоров – Роги разказва за Биляна и Калин, които се срещат случайно след двайсет и пет години, за да си спомнят първата любов, първата целувка и мечтите, които са забравили. “Секс академия – мъже” на Георги Костов (“Пистолет, куфар и три смърдящи варела“) е историята на Жан, който решава да промени живота си и се записва в курс за бързо сваляне на жени по безотказните техники на Дон Жуан.

Конкурсът ще представи и дългоочакваният нов филм на Николай Волев “Извън пътя” с участието на Деян Донков, Сали Ибрахим, Аня Пенчева. “Врагове” на Светослав Овчаров ни пренася по времето на Балканската война. Участват Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др. “Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова, който спечели наградата на публиката на “София филм фест”, е откровен филм, в който монолозите на персонажите, намират пресечна точка в темата за душата. “Бензин” е режисьорски дебют за Катерина Горанова и Асен Блатечки. Филмът се превърна в зрителски хит в киносалоните. Участват Асен Блатечки, Калин Врачански, Снежана Макавеева, Лиляна Станаилова, Пламен Манасиев и др.  В “12 А” на Магдалена Ралчева учителката Лина е върната отново на работа и достига границата на психическата и професионалната си издръжливост.

Четири от творбите в конкурсната програма - "Вездесъщият", "Дъвка за балончета", "Бензин" и "Воевода", са създадени със съдействието на Нова Броудкастинг Груп и се разпространяват в българските кина от “Лента”, а NOVA е медиен партньор на “Златна роза” 2017.