Владислава Тричкова разказва за събитията около референдума за независимост на Каталуния тази неделя от 19.20 ч. по NOVA

Испания е на прага на една от най-големите политически кризи в историята си. Емблематичната провинция Каталуня иска да се отдели от пиринейската държава и този път изглежда по-решена от всякога. Какви са причините за тази политическа криза, търси журналистът Владислава Тричкова в “Темата на NOVA”  тази неделя веднага след централната емисия новини.

Над 2 милиона души дадоха гласа си в спорен референдум, а резултатът беше категоричен: 90% от тях искат независимост. Целта им обаче няма да бъде постигната лесно. Централната власт в страната, а и Европа, обявиха допитването за незаконно, полицията използва сила, стотици каталунци тежко пострадаха и многохилядни протести изпълниха улиците на Барселона.

“На пръв поглед ситуацията изглежда като регионален проблем, нещата обаче са много по-сериозни. Каталуня е една от най-богатите области в Европа, посещава се от милиони туристи всяка година, там живеят и стотици чужденци. На всички тях най-вероятно животът ще се промени.  А ако областта се превърне в Република - ще напусне Европейския съюз”, коментира авторът на Темата на NOVA Владислава Тричкова.

Кой разклати страната, какви са интересите зад проведения референдум и желанието за власт и пари ли се крият зад целите на допитването – отговорите очаквайте тази неделя в Темата на NOVA, в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.