Генка Шикерова навлиза "В мътни води", за да разкрие законни ли са ВЕЦ-овете – производители на скъпия ток, който плащаме

Тази неделя Генка Шикерова е по следите на незаконните ВЕЦ-ове за зелен скъп ток в Разследване в Темата на NOVA. Десетки централи печелят много пари за собствениците си, които ползват безплатно държавна земя. Генка Шикерова разкрива кой стои зад строежите, пресушава реките, унищожава рибата и взема печалбата. И как повече от 10 години държавата търпи сметката да не бъде платена.

Политици, децата им, близките им хора, местни управници и свързани с тях лица са застроили коритата на реките без учредено право на строеж. Направили са си ВЕЦ-ове и продават ток на преференциални цени. Резултатът: Част от реките пресъхват, а животът в и около тях изчезва.

"За собствеността на много от ВЕЦ-овете се носят слухове: кой стои зад тях, кой е истинският собственик, кои политици или известни лица са виждани в района на съоръжението. По време на подготовката на материала, през публичните регистри, проверих всички фирми, собственици на малки ВЕЦ-ове. Данните, които изнасяме са само за тези, за които може да се установи свързаност по документи. Друг критерий, който беше водещ, е да покажем случаи, свързани с представители на основни политически сили. Това е начинът хората да си изградят мнение, защо през годините проблемът няма решение, въпреки че институциите са били наясно с него", коментира разследващият журналист на NOVA Генка Шикерова.

"В мътни води" или каква е схемата, по която години наред функционират ВЕЦ-овете. Не пропускайте Разследване на Генка Шикерова в Темата на NOVA - тази неделя в 19.20 ч., веднага след централните новини.