Източва ли се държавният бюджет за образование с фиктивни ученици, които никога не са стъпвали в класната стая?

Тази година от Министерството на образованието ще отпуснат над 273 милиона лева за 2400 училища в страната. Държавните пари се дават за брой ученици, а не за успех. По документи класните стаи са пълни. Учениците по списък обаче, дори не знаят, че са в него.

Темата на NOVA тази неделя ще пренесе зрителите в две училища в различни краища на страната. Там по документи учат стотици деца. Реалните ученици обаче са единици, а класните стаи по време на изпити са празни.

"Свикнали сме да измерваме образованието с броя на учениците и парите, които държавата дава за тях. Рядко обаче си задаваме въпроса колко от младежите ще напуснат училище с истински знания. Колко от тях наистина са в класните стаи, а не съществуват само под номер и име в документацията? Знаем ли колко хора преминават от клас в клас, без да могат да напишат дори името си. И колко са училищата, които допускат това? Статистиката тук мълчи, надеждата е – контролът да проговори и парите да поощряват не само количеството, но и качеството”, споделя авторът на Темата на NOVA Глория Николова.

Как се източват пари чрез фиктивни ученици – гледайте в Темата на NOVA тази неделя, в 19.20 ч., след централните новини.