Талантливата изпълнителка разказва за мечтите и целите си пред Мария Райчева за вестник “24 часа”

Милена Цанова е цветната, различна и безкрайно талантлива финалистка в пети сезон на X Factor. Синеокото момиче със синя коса в отбора на Саня Армутлиева разказва е надраснала своите 18 години и може да говори с часове за всичко, но не обичайните теми, вълнуващи тийнейджърите, а неща, които обсъждат по-скоро хората на възрастта на родителите й.  Пред Мария Райчева от вестник “24 часа” тя разказва за пътя си към музикално шоу №1 и своите мечти.

По темата

Започва да се занимава с музика преди 8 години. Майка й е човекът, който я подтиква да се развива в тази посока, убедена, че има талант. Един ден просто я попитала дали иска да я запишат да уроци да изучава някакъв инструмент и музиката се превръща в основна цел в живота на Милена. Тръгнала на пиано, после и на китара. След четвърти клас е приета да учи народно пеене в музикалното училище. И още първата година започва да участва във фолклорни фестивали и конкурси из цяла България. Винаги си тръгва c приз, един-единствен път остава без медал, но отдава причината на желанието си вече да се занимава с различна музика.

"Тогава се роди идеята да създам стил, в който да включа българския фолклор. Да съчетая ново звучене с нещо много красиво и вечно и искам да го представя пред света. Винаги съм била доста алтернативен характер, особено по отношение на музиката", казва Лени, както я наричат близките.

Слуша рокендрол - "Лед Цепелин", "Блек Сабат", "Гънс енд Роузис". Майка й Ади харесва евъргрийни, Тина Търнър, Филип Киркоров, а баща й Милен предпочита песните на Майкъл Бубле и Аврил Лавин. След седми клас Милена се отказва от музикалното училище. "Народното пеене беше последна дупка на кавала, никой не се интересуваше от нас, грамотите ни не стояха сред тези на останалите, не бяхме подкрепяни. Но имах прекрасен преподавател - Светла Цветкова, на която дължа любовта си към тази музика", казва талантливото момиче.

След напускането на музикалното училище се записва на всякакви уроци, за да продължи да се развива професионално и един ден да се качи на голямата сцена. Ходи на солфеж, хармония, пиано, актьорско майсторство, ансамбъл. И не приема заниманията си като развлечение, а подхожда към тях съвсем професионално. Настоящото си участие в "X Фактор" също приема като школа. Почти цялото й време е заето с репетиции, танци, снимки, и естествено - участието в концертите. А тогава с нея винаги са родителите й, сестра й Стефани, баба й и дядо й, и приятелят й Петър, с когото са заедно от пет месеца. Всички те стоят в публиката със сини перуки, цвета на нейната коса.

Заради "X Фактор" засега е променила първоначалните си планове да продължи да учи музика в чужбина. "Пазарът тук засега е доста еднообразен и искам да внеса шокова промяна. Все още няма достатъчно голяма публика за музиката, която искам да правя, защото е твърде алтернативна, но съм готова да опитам. Дори и да не се получи, отново ще се върна и ще пробвам пак", казва Милена.

А иначе вече е избрала университета, в който иска да влезе. Преди пет години били в Холандия, за да изпратят сестра й Стефани, която учела в Хага. Минали през Амстердам и на един от кейовете видели много висока и красива стъклена сграда. Тогава баща й казал, че това е консерваторията, и се пошегувал, че някой ден Милена може да учи там. Година по-късно тази подхвърлена реплика се превърнала във фикс-идея за младото момиче. И се надява някой ден да продължи следването си именно в Амстердам.

Цялото семейство подкрепя Милена в желанието й да се развива като музикант. "За рождения ми ден мама и тати ми подариха музикална компания. Казва се "Солей мюзик" като нашето слънчево семейство. Знам, че всяко нещо е до време, но искам цял живот да се занимавам с музика, дали ще е пеене, свирене, продуциране, това е свързано с облика на един артист. Надявам се някой ден да имам възможността да подавам ръка на други артисти, в които вярвам", казва Милена.

Какво още разкрива талантливата изпълнителка за себе си и живота си, четете в материала на Мария Райчева във вестник “24 часа”.

Не пропускайте изпълненията на Милена на концертите на X Factor в неделя от 20.00 ч. по NOVA.

Актуални новини за X Factor ще откриете на уебсайта на шоуто, както и на Facebook страницата на предаването. Целите епизоди на музикално шоу №1 може да гледате в NOVA PLAY, a най-интересните моменти и изпълненията на участниците да следите във VBOX7.com.