Историята в предаването тази събота от 18.00 ч. по NOVA

“Ничия земя” тази събота по NOVA ще говори за майките и техните деца. За съжаление, една от майките в историята, която Елена Чопакова разказва, лежи в подранилия си гроб, а другата – търси справедливост за смъртта на детето си. История за една неочаквана, смазваща и много ненавременна смърт – смъртта на Бистра - току-що дала живот на първородното си дете, без да може дори да го види. История за една майка, надживяла дъщеря си и един син, който никога няма да види майка си. Разказ за едно бебе, чийто живот едва е започнал, и за една жена, чийто живот, едва започнал, е прекършен – от болест или от лекарска грешка – това тепърва ще трябва да изясни прокуратурата.

“Болката на майката на Бистра е огромна и съмненията й, че смъртта на дъщеря й не е инцидент, а брутална поредица от лекарски грешки, не й дава покой. Въпросът дали потърпевшите и техните близки трябва да се бъркат в работата на дипломирани лекари винаги се повдига в подобни ситуации. В такива случаи нерядко се стига и до физическа саморазправа от страна на близките. Осъдените за лекарска грешка медици пък се броят на пръстите на едната ви ръка. Кой е прав – лекарите или близките - ще каже Прокуратурата”, размишлява Елена Чопакова върху историята, която разказва.

“Тази история е за поука на всички – на бременните да бъдат отговорни и настоятелни, когато става дума за здравето им. На лекарите – да бъдат внимателни в работата и отношението си към пациентите и техните близки, както и на всички, които мълчат вместо да говорят – защото мълчанието винаги изглежда подозрително, когато има толкова много въпроси. Въпроси на живот и смърт. Буквално. И една молба, не съвет, а молба от нас – скъпи лекари, всички поверяваме живота и здравето си, както и тези на своите близки на вас, за което ви дължим уважение и признателност. Но... когато ни съобщавате за смъртта на обичани от нас хора, не го правете от телефона на покойника. Благодарим ви предварително.” Това споделя Елена Чопакова за историята, която ще представи тази събота.

Не пропускайте “Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по NOVA.