Ден след националния празник Десислава Георгиева отвежда в едно училище извън пределите на страната, където България се празнува всеки ден

В неделя Темата на NOVA ще заведе зрителите в единственото средното училище с български статут извън пределите на нашата страна. В него учат над 180 български деца, а заедно с техните родители и учители пазят България жива на 1400 км от дома. 

Десислава Георгиева ще покаже как вече 70 години Българското средно училище в Прага учи не само на език и история, а и на това как интеграцията в него е възможна за всички етноси и отпаднали деца няма. 

През очите на едно 7-годишно момче ще видим сълзите на неговите баби и дядо, дошли на 1400 км, за да го изпратят първолак. 

А децата ни, които раснат в чужбина се увеличават, затова и докато у нас се закриват училища, извън страната се откриват. "Разбира се, че трябва, на първo място в Украйна. Говорили сме за това с Министерство на образованието и мисля, че съвсем скоро може би ще се случи”, заяви Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

За България извън България и за липсата, която особено силно се усеща в дните на национално единение - тази неделя, в Темата на NOVA веднага след централната емисия новини в 19.20 ч.