Той ще продължи в дните между 7-18-29 март в София

22-рто издание на международния фестивал "София Филм Фест" стартира с филма "Ага". През следващите дни премиерите си ще направят и едни от най-чаканите заглавия за годината. Десетки номинирани за "Оскар" и "Златен глобус" филми, лауреати от Кан и от най-престижните световни филмови фестивали ще превземат киносалоните у нас едновременно в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Във фестивала предстоят и рекорден брой ленти с българско участие. По традиция именно български филм откри фестивала - драмата "Ага" на режисьора Милко Лазаров, която направи своята премиера едва преди една седмица закривайки един от най-престижните филмови фестивали - "Берлинале". Това е най-голямото признание, което български филм получва в последните 29 години. 

Премиера у нас ще направи и лентата, която получи "Златна мечка" на тазгодишното "Берлинале" с участието на Ирмена Чичикова - "Не ме докосвай". Филмът е продукция на няколко държави, сред които и България. 

Фокусът на "София Филм Фест" тази година ще падне върху спортните филми, защото София ще бъде европейска столица на спорта и още на 8 март зрителите ще могат да видят документален филм за Меси, последния мач на Йохан Кройф и "Аз, Тоня" за прочутата фигуристка Тоня Хардинг. Осевн тях, предстоят и още над 170 филма от цял свят, като 12 ще се състезават за голямата награда на фестивала.