За първи път в българския ефир - говорят Белите каски - за призванието да бъдеш доброволец и за избора да спасяваш животи по време на война в разказ от опасно близо по NOVA

Те са съвременните герои в Сирия, които имат най-смъртоносната работа в света. Те са доброволците от Syria Civil Defence или "Белите каски" - така стават известни, заради цвета на шлемовете, които носят. Конфликтът в Сирия навлезе в осмата си година. Войната разделя живота на доброволците на "преди" и "след". Тяхното "след" е съзнателно направеният избор да останат в Сирия. В най-опасните точки, за да гасят пожари и да вадят хора под руините.

Днес те са 4000, а животите, които са спасили, са в пъти повече. Какво се крие под белите им каски, не пропускайте да разберете тази вечер в Темата на NOVA, в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.

"Спомняте ли си кога за последно чухте нещо за Сирия и не намалихте звука на телевизора? В продължение на години, светът слуша, че там падат бомби, загиват хора. Да, войната е смърт, но и умора. Най-тежката умора е обаче е след среща със смъртта. Те я срещат и търсят всеки ден. Но само, за да я надхитрят и да отбележат още една точка в полза на живота. Ще ги познаете по Белите каски. Тези, за които войната не свършва, когато сменим канала на телевизора", споделя репортерът и автор на Темата на NOVA Яна Николова.

Кои са героите, направили трудния избор в размирно време да се посветят на спасяването на животи, а не на отнемането им? Преди войната Ради е бил студент, а днес е част от екип за действие при химически атаки, Сафаа - една  домакиня от Хомс, помага при ражданията под звуците на стрелба и падащи бомби. Войната превръща фармацевта Халид Ел Хатийб в истински полеви лекар: "Преди войната продавах лекарства на хората, сега се сблъсквам със случаи на ампутирани крайници и тежки наранявания."

Хиляди образи, хиляди истории, хиляди съдби. "Разликата между това да преживееш сам ужаса на войната и това някой да ти разкаже за него, е огромна", не крие Абу Хашем. Преди да сложи бялата каска и да се присъедини към доброволческата организация Syria Civil Defence, той е работил като учител в Хама.

"Помним лицата на всички, които сме спасили. И на тези, които не успяхме. Защото, когато видиш един човек, който умира от страх, няма как да забравиш образа му", откровено споделят "Белите каски".

Репортерът Яна Николова и операторът Росен Илиев в един разказ от първо лице за силата да спасиш и смелостта да продължиш - тази вечер в Темата на NOVA, 19.20 ч., след Централните новини.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си