Организацията е финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change

Фондация Лале връчи за тринадесета поредна година наградите “Проект на Годината 2017“ на неправителствени организации в социалната сфера. Платформата LoveGuide – един от финалистите в първото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България, получи престижното отличие за кампанията си за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред тийнейджърите “По-добре недей“. Целта на проекта е да информира чрез социалните медии и на живо българските тийнейджъри как да разпознават безпогрешно рисковите фактори, ситуации, отношения и поведения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация и биха ги поставили в позиция на зависимост. Да умеят да реагират в подобни ситуации, за да се предпазят, защитят и изцяло да ги избегнат и тежките им последствия.

В рамките на кампанията са били проведени часове в училища с ученици от 7 до 12 клас в 6 училища в България. Обучителите от фондацията са се срещнали с около 500 тийнеджъри и са говорили с тях за сексуалното насилие и експлоатация. Кампанията е достигнала до около 10 000 момичета и момчета онлайн. Децата са споделили истории и ситуации както на живо, така и в онлайн каналите на платформата и са получили отговори на своите въпроси

Данните от последните години в България сочат, че средно годишно има 2 до 3 хиляди случая на деца жертви на насилие и престъпления. “Сексуално насилие и експлоатация на тийнейджъри у нас може да се случи и се случва независимо от техния социален статус и среда, заради масовата липса на информация – тя е или недостатъчна, или поднесена по начин, по който те не я разбират и приемат или мислят, че това няма как да се случи на тях“ – споделят от фондацията.

В конкурса “Проект на годината“ тази година са участвали 19 граждански организации, които са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, към които те са насочени. Номинираните проектите са оценени по техните резултати, устойчивост на дейностите във времето, финансова ефективност, участие на целевите групи и местната общност, новаторство и приложимост на идеята в други населени места.