Защо французинът Кристоф Люмер е решил да заживее в село Гърмен?

Тази събота в "Ничия земя' Елена Чопакова разказва щастливата история на Кристоф Люмер - французинът, дошъл на село. Преди петдесетина години, на 1800 километра от Гърмен, в Лил, в консервативно френско семейство се ражда гражданинът Кристоф Люмер. Част от детството му минава в Ню Йорк, а младостта му в пътувания из целия свят. Днес той е гражданин на Европа, но най-вече на Гърмен. Или ЖермЕн. Той идва от град, в който са родени Шарл дьо Гол и Луи Пастьор, но живее в село Гърмен, където едва се преживява. Преди десетина години Кристоф открива първата си къща за гости в българския Прованс и дава хляб на няколко човека в Гърмен, които говорят за него както за никой европейски политик не се говори в България – като за почтен човек, с признателност и надежда. Кристоф Люмер живее на изток от запад и твърди, че е открил Рая…

"Наскоро френската легенда Ален Делон сподели в интервю, че мрази тази епоха, която е доживял – епохата на парите, които не носят щастие. Думи, които в Гърмен кънтят на кухо, въпреки че тука 'сички парле ву франсе. Рискът довежда французинът Кристоф Люмер в България и в село Гърмен, въпреки че може да живее навсякъде по света. Един осъзнат и премерен, но все пак риск, се превръща в най-голямото приключение в живота му. Защото именно там започва животът или поне хубавият – зад ограничителната линия на страха ни. Нещо, което гладният трудно ще повярва, ако му го каже сит. А човек може да е гладен за всичко – най-вече за това, което няма.

Добре дошли в Гърмен – прекрасно парче българска земя между Пирин и Родопите, на което са се раждали предимно поети и революционери. Днес там се раждат предимно цигани, а етническите българи намаляват по логични причини – демографски и икономически. Побратимено с френския Лил селото е дом на бъдещи емигранти и… един щастлив френски пришълец” - коментира Елена Чопакова.