13 отбора се включиха в надпреварата Хак Враца

Безсънни нощи и много труд съпътстваха тазгодишното издание на Хак Враца. 41 участника, разпределени в 13 отбора се надпреварваха помежду си и с времето в опит да създадат проект, който да впечатли журито. Откриването бе в петък вечерта, а в събота интересна презентация направи Тодор Гиглиев. Състава на журито се състоеше от Владислав Илиев, Иван Стоянов и Райчо Райчев. 

Победител стана отборът на IPv3, който създаде уникална интерактивна дъска, управлявана от мобилно приложение, която визуализира различни съзвездия и дава интересна информация за тях. Идеята на участниците е да предоставят мобилното приложение безплатно и да има подобна дъска във всяко българско училище, като по техни думи, самата себестойност не е висока - около 40 лева. По време на представянето обявиха, че ще дарят дъската на едно от местните врачански училища. На второ място се наредиха четири ученика в пети клас от ППМГ, които са част от програмата за обучение на ученици, осъществявана съвместно от Враца софтуер и CoderDojo България. Те създадоха образователен сайт с много информация, който освен това включва в себе си две игри. 

На трето място се наредиха момчетата от Leonardo Robotics, които създадоха марсоход. Освен основните функции за придвижване, дистанционно управление чрез телефон, резлични сензори и щипка за прихващане на различни обекти, те успяха да впечатлят журито и с бизнес модела си. Идеята им е да направят станция на Марс, от която да контролират марсоходите, и да ги отдават под неам. 

Райчо Райчев покани победителите и Leonardo Robotics в своя Lab, където ще имат възможност да доразвият своите проекти и ще бъдат подпомогнати с хардуерни компоненти и наставничество. Класираните на второ място, Mini Site Makers, ще станат кадети в пилотната за Враца космическа програма, която ще започне в близките месеци.

Враца софтуер общество победител в ПРОМЯНАТА 2014/2015, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп.