Разберете на кого се плаща, за да напуснеш острова тази неделя от 19.20 ч., веднага след централната емисия новини

На Лесбос разказват, че в началото на миналия век това е бил пътят на говедата. Многобройни стада били пускани от турския бряг и насочвани от лодкари, стигали до кожарските фабрики на Лесбос. Пясъкът, който за кравите преди сто години е бил точката на смъртта, днес е надеждата за нов живот на хиляди хора. Генка Шикерова и Емил Александров разказват как изглежда островът днес и как живеят бежанците в Темата на NOVA.

Около 9 хиляди мигранти са блокирани на Лесбос. Някои от тях с месеци. Ситуацията е тежка и на останалите гръцки острови, защото пътят към стария континент е отрязан. Притокът на мигранти към Европа продължава, въпреки общите договорености на Евросъюза.

По темата

Генка Шикерова ще покаже живота на голяма част от бежанците и тежките условия, при които им се налага да оцеляват - липсата на достъп до официалните лагери и медицинско облсужване са само част от неволите, с които мигрантите трябва да се справят. Хиляди очакват с месеци статут и възможност да се докоснат до така мечтаната Европа. Някои от тях не успяват да го дочакат и предприемат опасни пътувания до всевъзможни краища на света.  

Междувременно несбъднатите плановете за по-добър живот влизат в конфликт с живота на местните, които са загубили търпение и също искат стария си живот обратно. След поредицата от сблъсъци и бунтове на Лесбос гръцкото правителство обяви, че ще решава проблема с пренаселените лагери с изграждането на нови. В началото на 2017-та обаче британският вестник Гардиън излезе с публикация, която разкрива, че по-голямата част от парите, дадени от Европейския съюз на Гърция, са похарчени неправомерно, за което е виновно правителството на страната.

На кого се плаща, за да напуснеш Лесбос и каква е цената на привидното спокойствие в Европа, разберете тази неделя в Темата на NOVA, веднага след централните новини.