Специални събития в София и Благоевград са посветение на инициативата за изграждането на характер при децата

На 26 септември 2018 г. светът отбелязва Деня на характера (Character Day). Тази глобална инициатива популяризира и подкрепя развитието на силните страни на характера на базата на науката. Над 170 000 събития в 150 държави са регистрирани на уебсайта на кампанията www.characterday.org за провеждане в училища, организации, компании и местни общности на тази дата. Сред тях са и две събития в България. 

По темата

Като посланик и домакини на кампанията в страната Характер.бг, MOVE.BG, Радио Благоевград, Сдружението на началните учители в област Благоевград и съмишленици инициират тематични дейности в градовете София и Благоевград. В столицата, дискусионен панел ”Характерът: новата стара цел на образованието“ ще бъде проведен на 25 септември, вторник, от 19.00 ч. в дома на гражданската платформа за дебат и общо действие MOVE.BG. Участие в панела ще вземат експерти като психологa Панайот Рандев, председател на Фондация ”Човек плюс“ и Секция ”Позитивна психология и образование“ на Дружеството на психолозите в България, и проф. д-р Галин Цоков, заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивски университет ”Паисий Хилендарски“.

На 26 септември в град Благоевград три тематични повода ще въвлекат деца и възрастни в разговори и преживявания за характер. Сутринта две благоевградски училища ще бъдат домакини на училищни работилници за характер, подпомагащи изграждането на лексика, разбиране и поведение като силни страни на личността с приложимост в образованието, сред които упоритостта, любопитството и надеждата. Следобед, от 14.00 ч., в Арт салона на Радио Благоевград ще бъдат проведени позитивни занимания за деца, възпитаващи умения за характер в тях чрез забавни преживявания. А вечерта от 19.00 ч. голямото звукозаписно студио на радиото ще събере родители, учители и широката общественост в града и региона на публична дискусия за характер и позитивно образование. Предвиждат се представяне на състояли се и предстоящи инициативи за благополучие и характер в областта, прожектиране на кратък тематичен филм и беседа, официално стартиране на кампания за набиране на средства за заснемане на видеоклип на детска песен за характер в изпълнение на благоевградското момиче Александрина Механджийска.

“Всички сме силно развълнувани от предстоящите събития. Тази година организираме повече дейности, на повече места, с повече съмишленици и участници. Това е важно, така че все повече родители и учители да работим в екип и създаваме условия за изграждане на характер на децата вкъщи и в училище съгласно това, което съвременната наука доказва за актуално и правилно. А тя е категорична, че децата и учениците днес имат нужда едновременно от знания по учебни предмети и от умения за благополучие и характер.“, споделя Димитър Татарски, съосновател на социалния проект “Характер.бг“.

В допълнение информационна кампания с тематичен флаер, постер за послания, статии и ресурси ще повишава информираността за Деня на характера и събитията в градовете и социалните мрежи. Дейностите са публични и отворени за посещение от деца, родители, учители, директори, експерти в областта на образованието, служители в публични администрации, граждански организации, компании, широката общественост в София, Благоевград и страната.

Какво ли би било хората в България да посветим един ден, за да поговорим за характера? Да се присъединим всички заедно отвътре.

Характер.бг е участник в Акселератора на ПРОМЯНАТА, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за пета поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 35 000 деца и младежи от цялата страна.