Кои са победителите, които донесоха 10 златни медала за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес, на какво се дължи успехът и докъде ще стигне спортният им път?

България днес е сред победителите. В последните седмици наши спортисти доказаха, че могат да скачат и хвърлят по-далече от другите, да стрелят по-точно, да бъдат по-силни, по-сръчни и дори да бъдат първи в историята на спорта. Така звучат накратко успехите на младите ни олимпийци в Буенос Айрес – зад медалите обаче се крие много труд, лишения и най-вече несигурно бъдеще. Статистиката сочи, че едва единици от победителите на младежки олимпийски игри успяват да се наложат и в професионалния спорт. А успехите в ранна възраст понякога могат да се окажат пречка, а не предпоставка за отличия на Олимпийски състезания.

В “Темата на NOVA” тази неделя от 19.20 ч. репортерът Василена Гръбчева и операторът Димитър Василев разказват историите на шестима млади спортисти  с различни съдби и една мечта - злато на Олимпиадата. Те са: шампионът по хвърляне на чук – Валентин Андреев, който на два пъти подобрява българския рекорд в този спорт;  Едмонд Назарян – големият син на Армен Назарян – готов на всичко за победата и решен да излезе като победител от сянката на баща – олимпиец.  Акробатите Мариела и Панайот, които записаха България в историята на този спорт. Александра Начева –  само през 2018-а лекоатлетката извоюва три световни отличия . И най – точният сред младежите стрелец с пистолет – Кирил Киров, който мечтае някой ден да закачи златния медал от голямата олимпиада в стоматологичния си кабинет.

“Темата на NOVA” тази неделя повдига въпроса каква е цената, която плаща всеки спортист, за да бъде шампион толкова рано? И колко голяма в действителност е надеждата, която дават новите олимпийци.

Гледайте “Темата на NOVA“ в неделя  веднага след централната емисия новини по NOVA.