Актьорът разказа интересни факти от снимачната площадка на "Откраднат живот" и живота си в интервю за списание EVA

Даниел Рашев, познат като ироничния анестезиолог от "Свети Кирил" д-р Врабчев от хитовия български медицински сериал "Откраднат живот" застана пред EVA за едно от малкото интервюта, които дава. Атьорът е издал две стихосбирки, бил е фотограф на терен на американски продукции у нас, участвал е в някои от тях, изиграл е цар Борис трети в руския сериал "Ванга". 

Като сценичен работник ли се влюби в актьорската професия? 

Аз съм твърде хаотичен и никога не съм знаел какво точно искам. Всичко е ставало случайно. Така и започнаха да ми дават малки роли в театъра. Не ме приеха във ВИТИЗ, където кандидатствах два пъти. Имах гадже в кукления театър и бачках там една година. Явих се на изпит в драматичния театър и ме взеха. Паралелно работих и в Музикалния театър в Ловеч, така че съм пял и в оперетни спектакли като "Лелята на Чарли".

През това време вече беше ли сигурен, че това най-сетне е твоето?

Беше приятно. Въпреки това отидох в едно село Врабево и станах готвач в кръчмата, която държахме с един приятел, Макраса, художник. Сутрин се будех не с кафе, а с петало луканка. Доигравах си представления през това време. После се върнах пак в театъра. Издадох си първата стихосбирка през 1992. Две хиляди бройки се разпродадоха за една седмица. 

Как влезе в ролята на д-р Врабчев, който от второстепенен герой се превърна в почти централна фигура?

Обадиха ми се за два дни да изиграя един анестезиолог. Стори ми се интересно, бяха минали към 25 серии. Ето ти нещо от д-р Врабчев: "Познай какво държа в ръката си - съня или смъртта." Подарявам ти го. Та отидох, заснех си един епизод за два дни. Хареса ми, правех образа от свое име и мисля, че това проработи. Защото после ми се обадиха и ми предложиха да продължим да развиваме образа и в следващите епизоди.

Лежал ли си някога в болница? Имаш ли свои наблюдения как се случват нещата там?

Не. Но ние в сериала наистина като същинските лекари работим по 12 часа. С нас е Наум Шопов, който е истински лекар, имаме много добри консултанти. Всеки ден уча много неща. И ми е мега приятно. Защото няма нищо ординерно. Чуй първото нещо, с което се сблъсках в "Откраднат живот", трябваше да кажа: "Не си виждала толкова бърза релапаротомия вследствие дехисценция на раната и то при силно развито септично състояние, хиповолемичен шок и трудно овладяема хеморагия. Цяло чудо е, че пациентът избегна остър коронарен синдром и полиорганна недостатъчност."

Ти какво разбра от това?

И аз бях така. Обадих се на едни хора, питах... Накрая на първи сезон се поинтересувах защо ме викат и за следващия. Отвърнаха ми, че лекарите са казали, че най-накрая е намерен свестен анестезиолог, който се държи адекватно и реалистично. Аз не съм д-р Врабчев, но основната част от мен е в образа му. Успяваме да се сработим. Голямото заплащане за мен е, че имам възможността да работя с колеги, с които не съм се срещал преди. Три години с Мария Каварджикова седим и пушим коляно срещу коляно и си говорим. Всичките ми колеги са ужасно прекрасни, обичам ги, а техническият екип е най-добрият.

Представяш ли си наистина лекарите да коментират личните си драми по време на операция?

Твърде възможно е. Но пък ако във филма слушаш само реплики като тази по-горе, няма ли да те откаже да го гледаш? Дай ми каутера, биполярна коагулация... Всички, които работят, имат своите проблеми, някои са изкарани от почивката им, за да дойдат по спешност. Аз 12 часа снимам и съм като пребит, а представяш ли си, ако 12 часа даваш анестезия в операционната! С цялата отговорност за всичко случващо се с пациентите.

Цялото интервю с Даниел Рашев може да прочетете в списание EVA. 

Актуални новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а епизодите можете да видите само в NOVA PLAY.