Новата медицинска сестра в "Откраднат живот" разказа в списание EVA за живота, кариерата и сценичната треска

Младата актриса, която изгрява в новия сезон на "Откраднат живот: Анатомия на гнева", Неда Спасова застана пред списание EVA в откровено интервю. За нея голите снимки и сцени са един от професионалните ѝ кошмари. Днес приема такива само ако имат смисъл и са оправдани от ролята. Поверяват ѝ роли на по-възрастни жени като тази, която носи номинация за "Аскеер" за изгряваща звезда и номинация за "Икар" за дебют - на Варвара Петровна от спектакъла "Бесове" по романа на Достоевски.

Кажи ми как се стигна до този слоган на шестия сезон на сериала: "Кая идва и всички са много гневни".

И без това шести сезон е с подзаглавие "Анатомия на гнева", явно причината за всичко е Кая.... (смях). Освен че по сценарий се държи доста арогантно, режисьорите допълнително засилиха това. Казах им: "Леле, хора, колко ще ме намразят!" Иначе аз самата в живота съм божа кравичка - спокойна, добронамерена, много търпелива. Дори когато се карам с някого, не си изливам гнева, а го събирам в себе си, трупам. Което е много нездравословно. Когато насъбера прекалено много - звъня на майка ми.

Как реши да кандидатстваш в НАТФИЗ?

Записах в детска театрална трупа в родния ми град Враца и я посещавах от 7 до 12 клас. Репетирахме пиеси, изнасяхме представления, ходихме на фестивали... Понякога се случваше по 5 часа на ден да репетираме, до среднощ.

Как се справяш с особено емоционалните сцени?

В последните епизоди, които заснех и които още не сте гледали (интервюто е направено в средата на октомври - б.р.) падна голям рев, много драматично беше. Виждам, че дори Владо Пенев с неговия огромен опит, преди особено емоционална сцена си се надъхва, медитира... Не е лесно изведнъж да се настроиш на определена вълна. Аз се научих да слушам музика. Класическа или филмова на Ханс Цимер, тя поражда в мен образи, истории.

Хвърлиха те право в дълбокото, с най-големите звезди Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов...

Да бе, къде ме поставиха! Много съм благодарна, че съм в този сериал и с тези актьори! От всеки си откраднах по нещо. Юлиан например си има едни огромни писания, записки, които му напомнят изградените взаимоотношения между героите в сериала, както и кой конфликт докъде е стигнал... Защото понякога една сюжетна линия замръзва и се връщаме към нея чак след десет епизода например и ти трябва да запазиш нещо в емоционалната си памет, за да можеш да продължиш. И аз започнах да си правя записки като Юлиан.

А някой преследвал ли те е така упорито както Христо (героят на Владо Карамазов - б.р.)?

Много си харесвам тази линия в сериала, защото е почти тийнейджърска. Но не, в живота не ми се е случвало. Аз като не си падам по някого, му го казвам. Не искам да наранявам, нито да давам напразни надежди. Ужасно е да се чувстваш използван. Определено не искам на мен да ми се случва такова нещо и затова не го причинявам на никого.

А имаш ли сценична или снимачна треска?

Никога не свикваш с публиката. Винаги се вълнуваш и така и трябва да бъде, ако искаш да развълнуваш и публиката. Много рядко ми се случват комедийни роли и затова съм много щастлива с тези, които имам - в представлението "Тирамису" например, и в "Арабска нощ" в "Сфумато". Голям кеф е да разсмиваш и забавляваш хората! 

Цялото интервю с Неда Спасова може да прочетете в списание EVA. 

Актуални новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а епизодите можете да видите само в NOVA PLAY.